Aktuelno Društvo Srbija

Reis Halitović iz Beograda uputio ramazansku poslanicu

Večeras sa akšam namazom počeo je mjesec ramazan. Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Senad ef Halitović uputio je danas ramazansku češtitku, podsjetivši da se Allahova milost i bereket spuštaju se na zemlju narednih 30 dana, čini se kada je najpotrebnija.

“U trenutku velikih previranja i nesigurnosti u svijetu, velike patnje ljudi u nemilosrdnim ratom zahvaćenim krajevima Allahove Zemlje. Post je Allahova milost i On milošću i nagradom posebnom obasipa svoje odabranike. U ovom mjesecu, u noći blagoslovljenoj (mubarek), Allah je ponudio spas čovječanstvu pružajući im čvrsto uže Kur’ana i jasno svjetlo Svoga poslanika. Allah nas podsjeća i ove prilike koju dočekasmo da Mu se priklonimo, iz svojih prsa zlobu i sve ružno izbacimo, u teškoći napora lahkoću osjetimo. Potrudimo se da u mubarek mjesecu Allahovu milost osjetimo, Allahov oprost zaslužimo, od džehennemske vatre oslobodimo. Da bajramske dane sretni dočekamo jer nas je ramazan-i-šerif Allahovom milošću popravio”, istakao je reis Halitović u ramazanskoj poslanici.

Istakao je da je ramazansko vrijeme mubarek i berićetli.

“U njemu Allah uvećava vrijednost ibadeta, bereket vremena, intezitet oprosta, uvećava svako dobro a sputava zlo. Allahu Milostivi, Tvojim Imenima i svojsvima Tvojin veličanstvenim Te molimo, spusti na nas svoj blagoslov, učvrsti korake naše ka Tvome zadovoljstvu, učini nas od Tebi bliskih, zaštiti nas od zla! Ti si kadar mi smo Tvoje pomoći muhtačni (potrebni). Allahu smiluj se narodu palestinskom, u Tvojoj zemlji svetoj i blagoslovljenoj, olakšaj i zaliječi patnju njihovu! Gospodaru molimo ti se za mir na svoj Zemlji Tvojoj, za napredak i sreću naše domovine.Ramazan šerif mubarek olsun neka je svim muslimanima naše zemlje, regiona i dunjaluka (svijeta)” poručio je Halitović u obračanju iz bepgradske Eid Šreir džamije u Borči.

Prvi da posta je u ponedječjal, 11. marta. Ramazan ove godine traje trideset dana, do 9. aprila. Prvog dana ovog ramazana imsak – zora u Novom Pazaru nastupa u 04:17 sati, a iftar – akšam u 17.45 sati.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: