28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Mjesec ramazan počinje: Prvi dan posta u ponedjeljak, mukabele u sandžačkim džamijama

U nedjelju, 10 marta, nakon akšam namaza, počinje mjesec ramazan 1445. godine po hidžri i trajat će 30 dana, do 9. aprila ove, 2024. godine. Prvog dana posta, u ponedjeljak 11. marta, imsak – zora u Novom Pazaru nastupa u 04:17 sati, a iftar – akšam u 17.45 sati.

“Ljudi, približio vam se veliki mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka u kome se nalazi Lejletul-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je propisao da postite u njegovim danima, a klanjanje u njegovim noćima učinio vam je dobrovoljnim… Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja…”, navodi se u hadisu, – oporuci Poslanika.

Kako ovim povodom podsjećaju iz Mešihata IZ-e Sandžaka Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s. je svakog ramazana učio Kur’an pred melekom Džibrilom. U godini u kojoj će napustiti dunjaluk i preseliti se u vječno boravište, Muhammed a.s. je Kur’an dva puta proučio pred Džibrilom.


Po uzoru na ovaj postupak, u islamskom svijetu postoji tradicija učenja cijelog Kur’ana u mjesecu ramazanu pred džematom. Ta lijepa tradicija je rasprostranjena i na prostoru Sandžaka.

U organizaciji Mešihata islamske zajednice Sandžaka, mukabela će biti učena u svim sandžačkim gradovima.

Mukabele će učiti hafizi iz Turske, naši sandžački hafizi, imami džamija i polaznici mekteba.

“Očekujemo tradicionalno dobru posjećenost, sa dovom Uzvišenom Stvoritelju da nam omili islam, Kur’an, džamije, namaz, post, teravije, dove, zikr i da nam dodijeli mnogostruku nagradu za sve ibadete”, poručili su iz Mešihata IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Mešihat Islamske zajednice u Srbije (IZuS) je na svom sajtu objavio da je mjesec ramazan deveti mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

“Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela i zajedničko obavljanje noćnih namaza u zadnjoj trećini ramazana. Media centar je pripremio bogat vjerski program koji će se emitovati preko Sandžak televizije i drugih medija u Sandžaku i Srbiji”, navedeno je u toj objavi.

Prvi dan učenja mukabele je ponedjeljak 11.03.2024. godine, a prva teravija je u nedjelju veče.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: