29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Delegacija BNV-a posjetila DUNP, bez riječi o štrajku profesora

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković je nakon susreta sa rektoricom Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) prof. dr Zanom Dolićanin istakla da ova posjeta ima cilj da ukaže na značaj Državnog univerziteta i na interes da se očuvaju postignuti rezultati i da se nastavi razvoj u smjeru što kvalitetnijeg obrazovanja mladih ljudi iz ovog regiona. Nakon sastanka koji je održan bez prisustva medija nije predočeno da li je bilo riječi o štrajku dijela profesora i administrativnih radnika na toj visokoškolskoj ustanovi.

Rektorica DUNP-a prof. dr Zana Dolićanin podsjetila je da je ova visokoobrazovna institucija i osnovana sa namjerom da doprinese ravnomernom regionalnom razvoju uz poboljšanje kadrovske strukture mladih generacija u ovom dijelu Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju iz DUNP-a delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća interesovala se za mogućnost otvaranja studijskog programa Bosanski jezik i uvođenja sadržaja iz bosanskog jezika, bošnjačke kulture i književnosti na drugim studijskim programima, kao i reakreditaciji postojećeg studijskog programa Srpska književnost i jezik.

Za nas je dobra saradnja sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem od velike važnosti i Državni univerzitet u Novom Pazaru izaći će u susret svim zahtevima koji su u skladu sa pravnom regulativom i podržeće sve ideje i projekte od opšteg interesa, ali najpre od interesa za mlade generacije koje se školuju“, rekla je Dolićanin, naglašavajući da u tome značajnu ulogu treba da preuzme i Ministrarstvo prosvjete.

Sastanku su, dodaje se, prisustvovali i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Fuad Baćićanin i prorektor za nauku Državnog univerziteta prof. dr Zoran Marković.

U saopštenju se ne predočava da li je tema razgovora bio i štrajk upozorenja na DUNP-u.

BNV je početkom ovog mjeseca saopćio da čekuje da visokoškolska institucija, kao što je DUNP, bude primjer u poštivanju prava nastavnika, studenata i svih zaposlenih i da, povodom nastale sitacije, pozove profesore i nastavnike na razgovor.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: