26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru sprovodi predistražni postupak, od Adele Melajac Karaahmetović prikupljena obavještenja u svojstvu građanke

Viši javni tužilac u Novom Pazaru Milena Mrvić je u odgovoru ПИ 13-21 na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja za SNews potrvdila da “Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru sprovodi predistražni postupak kojim će se utvrditi sve relevantne činjenice nakon čega će se donijeti odluka o daljem toku postupka” u vezi slučaja učiteljice Adele Melajac Karaahmetović.

“Ovom tužilaštvu je dostavljen Izvještaj od strane Policijske uprave u Novom Pazaru na okolnosti događaja od 01.09.2021. godine u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo”, povodom objavljenog video snimka koji se odnosi na neintoniranje himne Republike Srbije”, stoji u dijelu odgovora na pitanja naše redakcije.

Na navode u pitanju SNews-a da je Adela Melajac saslušana u PU Novi Pazar iz Višeg javnog tužilaštva ističu da ista nije saslušana, već su od iste prikupljena obavještenja u svojstvu građana na osnovu člana 288 Zakonika o krivičnom postupku.

Zbog nepružanja informacija od javnog značaja (ćutanje uprave) SNews će Povjreniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputii žalbu na sadržaj pristiglog odgovora iz Višeg javnog tužilaštva u Novom pazaru.

Podsjećamo da je učiteljica iz Novog Pazara Adela Melajac Karaahmetović, u nedjelju 6. septembra u PU Novi Pazar dala iskaz policijskim službenicima nakon što je srbijanski ministar policije Aleksandar Vulin javno tražio od tužilaštva da reaguje zbog navodnog nepuštanja himne “Bože pravde”, odnosno puštanja bošnjačke himne “Ja sin sam tvoj” u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo”, 1. septembra 2021. godine u Novom Pazaru.

Predstavnici i kolektiv škole demanatovali su navode beogradskih tabloida istakavši da je na prvom času puštena himna “Bože pravde”, a na drugom času, u nastavi na bosanskom jeziku, kao dio nastavnog plana puštena himna “Ja sin sam tvoj”.

Adela Melajac Karaahmetović je digogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalog vijeća u programima realizacije nastave na bosanskom jeziku i autor je i koator velikog broja udžbenika i nastavnih sadržaja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: