19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Turska Tutin

Saobraćaj na putu Novi Pazar – Tutin za dvije hefte

U naredne dvije hefte se očekuje da bude pušten u saobraćaj put Novi Pazar – Tutin, rečeno je na sastanku srbijanskog ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i turskog ministra saobraćaja i infrastrukture Republike Turske, Adila Karaismailoglua.

Tokom ovog susreta bilo je riječi o nastavku izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva, sa fokusom na dionicu Sremska Rača – Kuzmin, ali i o skorom završetku rekonstrukcije i dogradnje važnog regionalnog puta od Novog Pazara do Tutina.

Bilateralni sastanak je održan tokom prvog dana zvanične posjete Srbiji predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i sastanka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u istoriji dvije države, zahvaljujući velikom broju sporazuma i, prije svega, prijateljskom odnosu naša dva predsjednika. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji 20 kilometara dugesaobraćajnice od Novog Pazara do Tutina su u samom finišu, i očekujemo da u naredne dvije nedjelje pustimo saobraćaj na njoj. Otvorili smo dosta tema i podvukli prije svega gde smo sada kada je riječ o izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo iz dva pravca. Radovi idu dobrom dinamikom na dionici Sremska Rača–Kuzmin i obojica smo saglasni da je ovaj projekat od presudne važnosti za region i ekonomsku saradnju Srbije i BiH“, izjavio je Momirović.

On je dodao da danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija i da je Turska važan ekonomski partner, te da se odlična saradnja dviju država ogleda i u osnovanom Kvadrilateralnom ministarskom koordinacijskom vijeću Bugarske, Mađarske, Srbije i Turske, na kome je u julu ove godine potpisan zajednički dokument koji će u fokus staviti dalji razvoj željezničkog saobraćaja kroz realizaciju zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmene znanja.

„Iskoristio sam priliku da ministru Karaismailoglu zahvalim na sjajnoj saradnji i podršci koju imamo u turskim partnerima.Turske kompanije koje su radile na projektu rekonstrukcije i dogradnje važne saobraćajnice Novi Pazar – Tutin su na zahtjev lokalnih samouprava izgradila i pristupne puteve u blizini škola i ambulante i trotoare na školskim prelazima. Ovo je najbolji pokazatelj sjajne saradnje koju danas imaju Turska i Srbija“, rekao je Momirović.

Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u historiji dvije države. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Republike Srbije sa turskim partnerima rade na nekim od najvećih projekata u putnoj infrastrukturi Srbije, od kojih je za region najznačajniji izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo, dionica Kuzmin–Sremska Rača.

Rekonstrukcija saobraćajnice Novi Pazar-Tutin, u dužini od 20,5 kilometara, počela je krajem 2019.godine. Projekat vrijedan 24 miliona eura finansira se iz kredita Turske, čija kompanija „Tašyapi“ je glavni izvođač radova. Rok za završetak radova bio je u junu ove, 2022. godine.

Momirović je tokom posljednjeg obilaska radova, u julu ove godine, izjavio da će rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin biti pušten u saobraćaj do sredine septembra.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: