25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

SDA Sandžaka najaktivnija u parlamentu Novog Pazara

Opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka najaktivnija je odbornička grupa u aktelnom sazivu Skupštine grada Novog Pazara, pokazuju statističli podaci  rada odborničkih grupa u lokalnom parlamentu Novog Pazara.

Na ukupno šest redovnih zasijedanja ova odbornička grupa koja broji devet zastupnika građana, od ukupno četiri liste u lokalnom parlamentu, 66 puta je prijedložila odluke, inicijative i dopunske tačke dnevnog reda.

Ovaj broj dopuna na skupštinskim zasijedanjima je 58 posto od ukupno podnijetih prijedloga svih odborničkih grupa u novopazarskom parlamentu, stoji u dokumentu u koji je SNews imao uvid.

Druga po aktivnosti je lista “Akademik Muamer Zukorlić-Stranka pravde i pomirenja”, koja je do sada podnijela 44 (38%) prijedloga dopuna, a daleko iza njih su vladajuće liste sa po 3, odnosno sa 1 podnijetim prijedlogom za dopunu, “Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić” i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić-Za našu decu”.

Sa još većim procentom od 75, posto SDA Sandžaka je najaktivnija i na polju postavljanja odborničkih pitanja, a po zainteresovanosti dobijanja odgovora sa 25 procenta slijedi lista Muamera Zukorlića.

Kako navode iz Odjeljenja za skupštinske poslove, vrijeme na koje odbornici dobiju odgovore na postavljena pitanja su u periodu od 3 do 4 mjeseca.

Trenutni saziv Skupštine grada Novog Pazara,  koji je konstutuisan 17.  avgusta prošle godine, ukupno broj 47 odbornika, a vlast vrše liste koju predvode Rasim Ljajić sa 21 odbornikom i Aleksandar Vučić sa 6 mandata, dok su u opoziciji stranke Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina sa 10, odnosno 9 zastupnika.

 

Foto: SNews, arhiv

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: