26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Poboljšati položaj manjina u Srbiji, posebno Bošnjaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić prisustvovala je sjednici Republičkog savjeta za nacionalne manjine, gdje je istakla potrebu obezbijeđivanja djelotvornog učešće Bošnjaka u javnom životu, posebno kroz u pravosudnim i organima sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku, u skladu sa nacionalnom strukturom stanovništva, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Curić je na sastanku istakla probleme i neravnopravnost sa kojima se suočavaju nacionalna vijeća koja imaju sjedišta van teritorije AP Vojvodine.

“Nacionalna vijeća i pripadnici nacionalnih manjina koji žive van Vojvodine se suočavaju sa problemima ostvarivanja svojih prava jer ne postoji srednji nivo vlasti niti kultura poštovanja manjinskih prava kakva postoji u multinacionalnoj Vojvodini više od sedam decenija”, navode iz BNV-a.

Kako dodaju, na sastanku su istaknut nepovoljnan položaj Bošnjačkog naroda, te nepotpuno ostvarivanje prava Bošnjaka imajući u vidu odnos države Srbije prema Bošnjacima posljednjih trideset godina.

“Predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina su na sjednici istakli probleme u izmjenama i dopunama Zakona o kulturi koji su protivustavni i kojima se oduzimaju ranije stečena prava nacionalnih manjina”, zaključuje se u saopštenju.

foto:BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: