19 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak Tutin

SDA Sandžaka održala predizborni skup u Tutinu: Građani Sandžaka hoće autonomiju (FOTO)

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je sinoć na predizbornom skupu u Tutinu da glasanje u 21. juna određuje budućnost građana Sandžaka i da Beogradu, Bruxellesu i Washingtonu poručuju da građani Sandžaka hoće autonomiju.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin tokom obraćanja na predizbornom skupu u Tutinu (Foto: SNews)

“To je pravo svih građana Sandžaka, hoćemo da Bošnjacima vratimo status naroda. Ovo glasanje određuje kvalitet našeg života ali i djece koja su u obdaništima i koja nisu još rođena. Hvala vam što ste došli da podržite autonomiju Sandžaka”, kazao je osnivač i predsjednik SDA Sandžaka i nosilac liste te stranke na predstojećim izborima.

Ističući da je u Sandžaku 220 hiljada građana, što čini oko 21 poslanik u parlamentu, on je poručio da SDA Sandžaka u Sandžaku nema protivika i da se zalaže se za sve ljude.

“Na vama je da kažete da je glasanje za SDA glasanje za mir i sugurnost, za pravi put, za međunacionalno povjerenje, glasanjem za broj jedan i slične je glasanje da se legalizuju zločini Miloševića, Draže Mihajlovića, Karadžića i Mladića i svih zločinaca. Razmislite o tome, recite ljudima. Mi građani Sandžaka 142 godine živimo u okupiranom Sandžaku. Od 1878. godine, kada je Sandžak odvojen od Bosne, kada su potrvđene međunarodne granice živimo na okupiranoj teritoriji. Hoćemo da se poštuje Ustav, da se poštuje red i zakoni, prava svakog čovjeka”, rekao je Ugljanin.

– Svaki glas van SDA Sandžaka ide na konto Aleksandra Vučića

Kako je podvukao “svaka druga lista ima želju ali nema mogućnost, ali samo SDA ima mogućnosti da su jedno su želje,a drugo mogućnosti”.

“Bošnjaci će biti ravnopravni, neće više biti poniženi”, poručio je.

Ugljanin je tokom obraćanja nekoliko puta prekidan uz skandiranje “Sulejmane, Sulejmane, ti si naše cvijeće cijeli Sandžak, cijeli Sandžak za tobom se kreće” i “Pobjeda, pobjeda”.

Ugljanin je istakao da su došli na pravo mjesto u pravi trenutak i na taj način poslali poruku cijelom svijetu da i znaju šta su prava građana Sandžaka, šta su prava Bošnjaka kao naroda i znaju kako to da ostvare.

“Ako građani hoće autonomiju i da Bošnjaci budu narod imaćemo i to. Narod na ovim izborima bira između koncepta SDA Sandžaka,autonomije, ekonomskog razvoja Sandžaka, da Bošnjaci budu narod ili koncept broja “1” i ostalih brojeva. Glasanjem bilo čega osima SDA Sandžaka znači podrška zločinima koje je radio Milošević, Šešelj. Glasanjem za SDA glasate da se uvede lustracija za sve koji su odgovorni za sločine u Bosni, Sandžaku, Kukuroviću, Štrpcima. Glasamo da se sudi onima koji prikrivaju ubistvo Fahrudina Skarepa”, rekao je Ugljanin na predizbornom skupu u Tutinu.

Na trgu Šemsudina Kučevića u Tutinu na predizbornom skup SDA Sandzaka je, prema riječima organizatora, prisustvovalo preko 7000 ljudi.

Prisutnima su se, pored predsjednika SDA Sandzaka Sulejmana Ugljanina, obratili i predsjednik opstine Tutin Kenan Hot, te kandidati za narodne poslanike Enis Imamovic, Mirfat Tahirovic i Selma Kučević koji su pozvali glasače da na predstojećim izborima podrže ovu partiju i njenu trideset godina dosljednu politiku borbe za prava i prosperitet bošnjačkog naroda. Sa bine su predstavljeni odbonički i kandodati za odbonike liste “SDA Sandžaaka – dr. Sulejman Ugljanin”.

Tokom skupa s bine su puštani izvodi iz govora osnivača SDA Sandžaka i dugogodišnjeg predsjednika tutinske opštine Šemsudina Kučevića koji je tragično stradao u saobraćajnoj nesreći 2018. godine.

Prije skupa saobraćaj u centru Tutina je bio obustavlen zbog velikog broja vozila stranačkih aktivista i simpatizera koji su uz organizovali kilometarske kolone automobila iz pravca Gornje i Donje Pešteri.

SDA Sandžaka na lokalnim izborima u Tutina nastupa pod rednim brojem četiri, a na parlamentarnim sa listom broj 11.

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: