25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Pod ovim uslovima nemoguća dalja saradnja sa SDP

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka zaključilo je da je dalja saradnja sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP), pod postojećim uslovima nemoguća, nezvanično je potvrđeno za SNews.

Predsjedništvo SDA Sandžaka je na jučerašnjoj sjednici, između ostalog, konstatovalo da je Sandžačka demokratska partija (SDP) u više navrata prekršila Deklaraciju o strateškom partnerstvu koju su predsjednici dvije stranke, Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović potpisali 20. decembra 2016. godine.

 Predsjednici Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka i Sandžačka demokratska partije (SDP), Sulejman Ugljanin (D) i Nihat Hasanović (L) potpisali su 20. decembra 2016. godine u Novom Pazaru Deklaraciju o strateškom partnerstvu. ( arhiv)

Kako je navedeno, SDP je prekršila Deklaraciju odbijanjem da u lokalnmi parlamentima Novog Pazara i Sjenice, 24. aprila i 13. maja 2019. glasa za usvajanje odluke o nazivima ulica na prijedlog SDA Sandžak, odbijanjem da se u Novom Pazaru sprovede odluka o civilnoj zaštiti i imenuje predstavnik SDA Sandžaka za implementaciju te odluke, te odbijanjem da potpiše Sporazum o saradnji koji im je dostavljen 9. jula 2019. godine i smjenjivanjm kadrova SDA Sandžaka i Novom Pazaru bez osnova i saglasnosti SDA Sandžaka.

Predsjedništvo SDA je zaključkom osudilo, kako je navedeno, otvorenu zloupotrebu vanrednog stanja na prostoru Sandžak, u političke svrhe od strane političkih stranaka koje su dio aktuelnog vladajućeg režima.

“Tokom vanrednog stanja naročito je došla do izražaja činjenica da u Sandžaku imaju dvije opcije, SDA Sandžaka kao uatentična sandžačka opcija i Vučićeva velikosrpska opcija”, zaključeno je u vrhu SDA Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: