28 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Pokrenute sve pravne procedure, krivične prijave u toku ove sedmice

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka je potvrđeno da pravni tim te stranke sprovodi pravne procedure kako bi zaštitila svoje interese i pokrenula sudske postupke zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i prekrajanje volje na vanrednim izborima održanim 17. decembra.

SDA Sandžaka će, kako je rečeno za SNEWS, ove sednice podnijeti krivične prijave protiv svih osumnjičenih za učešće u prekrajaenju izborne volje.

“Preduzeli smo sve pravne korake, kao jedan od načina zaštite izborne volje građana, tako što ćemo podnijeti žalbe i krivične prijave protiv odgovornih lica”, rečeno je iz SDA Sandžaka.

Lider te stranke Sulejman Ugljanin je na konfereciji za medije u petak podnošenje krivičnih prijajava i pokretanje sudskih postupaka protiv učesnika u, kako je naveo, izbornoj krađi.

Ugljanijn je komentarisao odnošenje džakova sa glasovima u privatne kuće, rekavši da se predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) radoslav Milić “igra sa vatrom”.

“Sam saučestvuje u krađi glasova, doliva ulje na vatru sa ciljem da zavadi i sukobi i političke stranke sa bošnjačkim predznakom i same Bošnjake. Igra se sa vatrom, sam saučestvuje u krivičnom djelu. Zakon kaže da mogu neki džakovi da se donesu i poslije nekoliko sati, ali kada su zemljotresi, ratna stanje, poplave, elementarne nepogode. U uslovima kada sve funkcioniše, u krugu od nekoliko kilometara, svi su dužni da najduže, u vremenu koliko je moguće pješke da dođu do opštine, da predaju glasove. Na ovaj način pokušava, učestvuje u krađi glasova. Pokrenuli smo sudski postupak, bez obzira kakvo je sudstvo, držimo se propisa. Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv svih onih koji su prepravljali, krali glasove, skidali glasove sa naše liste pa stavljali na drugu listu, sve do predsjednika izborne komisije, i onih dvojice koji su učestvovali kod svog kolege, gdje im je zabranjeno da učestvuju u prepravljanju izborne volje građana, protiv svih njih ćemo podnijet krivične prijave“, kazao je Ugljanin.

Liste Stranke pravde i pomrenja (SPP), SDA Sandžaka i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) proglasile su pobjedu na vanrednim lokalnim izborima u Novom Pazaru i tvrde da imaju osvojena najmanje 24 mandata u Skupštini Grada Novog Pazara.

Gradska izborna komisija i Sandžačka demokratska partija (SDP), odnosno lista “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” koja ima većinu sa listom SNS -SPS (Novi Pazar ne sme da stane – Aleksandar Vučić – Ivica Dačić) objavili su preliminarne rezultate, odnos saopštili da oni imaju većinu u gradskom parlamentu.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) je jučer, takođe najavila da će uskoro pokrenuti krivične prijave i tužbe u cilju zaštite izbornog legitimiteta Grada Novog Pazara.

“Ova najava označava početak novog vida pravne borbe kojom Stranka pravde i pomirenja planira odbraniti integritet izbornog procesa i osigurati da volja građana bude pravilno ispoštovana”, izjavio Numanović, saopšteno je iz SPP-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: