Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

SDA Sandžaka: Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici skida se teret odgovornosti sa leđa budućih generacija srpskog naroda za genocid

SDA Sandžaka će i u novom sazivu Parlamenta Srbije ponoviti prijedlog za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, najavljeno je iz te bošnjačke stranke na 25. godišnjici genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno Rezolucija predviđa i uvrštavanje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije o tome da se interesi jednog naroda i jedne države ne mogu ostvarivati činjenjem genocida i drugih ratnih zločina na štetu drugog naroda i države.

“Usvajanjem Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici skida se teret odgovornosti sa leđa budućih generacija srpskog naroda za genocid i druge ratne zločine koji su nad Bošnjacima počinjeni u njihovo ime”, ukazano je i iz SDA Sandžaka.

Transparent istaknut u Potočarima 11. jula 2011. godine (Foto: Medin Halilović, arhiv)

Ove godine, 11. jula, se navršava 25 godina od genocida u Srebrenici koji je bio vrh genocidnog talasa i politike koju je kreirala velikosrpska ideologija prema bošnjačkom narodu posebno na prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Iz SDA Sandžaka se ukazuje i da Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, ove godine dočekujemo u okolnostima izazvanim proglašenom pandemijom virusa COVID-19, za koji još uvjek nije utvrđen procenat u ukupnoj stopi mortaliteta građana.

Početkom jula 1995. godine, u Srebrenici, za 5 dana velikosrpska ideologija je usmrtila 8372 Bošnjaka, samo zato što su druge nacije, kulture i vjere.

U presudama Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu utvrđeno je da su genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile srpske oružane snage i utvrđena pojedinačna komandna odgovornost za planiranje i izvršenje tog udruženog zločinačkog poduhvata.

Tim presudama Republika Srbija je proglašena krivom po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

“Nedostatak brze i efikasne pravde kažnjavanjem zločinaca doveo je do toga da se danas sve češće i jasnije mogu čuti najave novih genocidnih prijetnji. Sve to potvrdjuje činjenicu da svaki zločin koji se adekvatno ne kazni biće ponovljen”, poručeno je iz SDA Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.