3 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

SDA Sandžaka: Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici skida se teret odgovornosti sa leđa budućih generacija srpskog naroda za genocid

SDA Sandžaka će i u novom sazivu Parlamenta Srbije ponoviti prijedlog za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, najavljeno je iz te bošnjačke stranke na 25. godišnjici genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno Rezolucija predviđa i uvrštavanje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije o tome da se interesi jednog naroda i jedne države ne mogu ostvarivati činjenjem genocida i drugih ratnih zločina na štetu drugog naroda i države.

“Usvajanjem Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici skida se teret odgovornosti sa leđa budućih generacija srpskog naroda za genocid i druge ratne zločine koji su nad Bošnjacima počinjeni u njihovo ime”, ukazano je i iz SDA Sandžaka.

Transparent istaknut u Potočarima 11. jula 2011. godine (Foto: Medin Halilović, arhiv)

Ove godine, 11. jula, se navršava 25 godina od genocida u Srebrenici koji je bio vrh genocidnog talasa i politike koju je kreirala velikosrpska ideologija prema bošnjačkom narodu posebno na prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Iz SDA Sandžaka se ukazuje i da Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, ove godine dočekujemo u okolnostima izazvanim proglašenom pandemijom virusa COVID-19, za koji još uvjek nije utvrđen procenat u ukupnoj stopi mortaliteta građana.

Početkom jula 1995. godine, u Srebrenici, za 5 dana velikosrpska ideologija je usmrtila 8372 Bošnjaka, samo zato što su druge nacije, kulture i vjere.

U presudama Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu utvrđeno je da su genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile srpske oružane snage i utvrđena pojedinačna komandna odgovornost za planiranje i izvršenje tog udruženog zločinačkog poduhvata.

Tim presudama Republika Srbija je proglašena krivom po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

“Nedostatak brze i efikasne pravde kažnjavanjem zločinaca doveo je do toga da se danas sve češće i jasnije mogu čuti najave novih genocidnih prijetnji. Sve to potvrdjuje činjenicu da svaki zločin koji se adekvatno ne kazni biće ponovljen”, poručeno je iz SDA Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: