25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak Srbija

Objavljena trasa autoputa preko Pešteri (FOTO-VIDEO)

Skyscrapers Construction Serbia (SCS) objavio je dio plana i video-animaciju trase budućeg autoputa Požega – Boljare koju im je, kako je navedeno, dostavilo Ministarstvo građevinarstva Srbije.

Kako se vidi na video prikazu trase autoput u ovom dijelu Sandžaka prolazi kroz Petlju Duga Poljana, između sela Brnjica i Štavalj, zatim kroz Žitniće, Kamešnicu gdje je planirano putno odmorište, zatim kroz Raškoviće, Petlju Rasno, pored Tuzinja, presjeca postojeći regionalni put i između Karajukića bunara i Bioca, preko Dolića završava se u Boljarama gdje je, nakon naplatne rampe, planirana izgradnja servis centra, hotela i tržnog centra.

Na sajtu SCS-a je navedeno da će autoput ići preko Požege, Arilja, Ivanjice, Sjenice i na kraju Boljara.

Planirana je izgradnja jednog parkirališta, odmorišta i kompleksa sa benzinskom stanicom, hotelom, šoping centrom i restoranom (Service Area)

Naplatna rampa će biti izgrađena nedaleko od graničnog prelaza Boljare.

Crvenom bojom je označena trasa budućeg autoputa.

Autoput na ovoj trasi je ukupne dužine 107 kilometara, biti projektovan za brzine od 80 do 120 km/h, a visinska razlika je 910 metara.

Projektovano je 6 tunela ukupne dužine 6320 metara kao i 73 mosta ukupne dužine 20 520 metara, predočio je

Skyscrapers Construction Serbia (SCS) koji je za SNews ustupio pravo emitovanja medijskih sadržaja na ovu temu, ali i ranije.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

Prema posljednjim najavama Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda autoput preko Pešteri, može početi da se gradi 2021. godine.

Poslednja je dionica Koridora 11 koja bi spojila Beograd sa Crnom Gorom je najskupllji dio te saobraćajnice kroz Srbiju.

Prolazak auto put kroz regiju Sandžak se vidi kao mogućnosti za razvoj regije, posebno nerazvijene općine Sjenica. Pored autoputa, kroz Peštersku visoravan planirana je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Prvi dio Koridora 11 kroz Srbiju, u dužini od 40,4 kilometra, od Ljiga do Preljine, otvoren je početkom novembra 2016. godine.

Od projektne dokumentacije za ovih 107 kilometara Koridora 11 do sada je urađena preliminarna studija izvodljivosti sa generalnim projektom.

Auto-put E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatiji kao Koridor 11, će povezivati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, proći će kroz Beograd, pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.

Izvor i foto: https://skyscrapersconstructionserbia.com/vesti/kuda-%C4%87e-prolaziti-autoput-po%C5%BEega-boljare, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: