Aktuelno Društvo Novi Pazar

Dom zdravlja Novi Pazar: Netačni navodi Andrijane Čabarkape

Dom zdravlja Novi Pazar je kao netačne demantovao navode Andrijane Čabarkape da joj nije produžen ugovor o radu na mjestu medicinske sestre u toj zravstvenoj ustanovi jer je odbila ucjene jednog lokalnog moćnika u Novom Pazaru.

Ona je gostujući uživo u program na TV Pink, prošle subote, izjavila da joj lokalni moćnik zaprijetio otkazom u Domu zdravlja, a onda te prijetnje ispunio nakon što je odbila da učestvuje u namještaljki pred sudom, što je SNEWS prenio.

Odgovarajući na poziv da, povodom ovih i dugih navoda, iznesu svoj stav, iz novopazarskog Doma zdravlja su istakli da se Andrijaba Čabarkapa, prema njihovo evidenciji, javljala dva puta na oglase koje su raspisivali, od toga po prvom konkursu nije mogla biti izabrana jer kao kandidat nije ispunjavala uslove konkursa.

“Na drugom konkursu na koji se prijavila kao kandidat izabrana je jer je ispunjavala uslove raspisanog konkursa, kada je i zasnovala radni odnos na određeno vrijeme 20.04.2022. i to kao zamjena duže odsutnog radnika do 16.03.2023.godine, nakon čega joj je produžen (ugovor) još jednom jer je postojao prostor i osnov za to, a nakon povratka duže odsutnog radnika čija je zamjena bila, prestao joj je radni odnos 21.05.2023.godine”, piše u odgovoru te zdravstvene ustanova i pojašnjava da nakon isteka roka za koji je zasnovan ugovor o radu na određeno vrijeme po automatizmu prestaje.

Na tvrdnju da samo Andrijani  Čabarkapi, od ostalih radnika koji su bili angažovani na određeno vrijeme nije produžen ugovor, dodaju i da nije jedina kojoj nije produžen radni odnos nakon isteka roka za koji je zasnovan.

“Upravo smo tokom prošlog mjeseca na zahtjev Ministarstva zdravlja koji je upućen svim zdravstvenim ustanovama, dostavili podatak da je preko dvadest takvih slučajeva samo u našoj ustanovi. Zdravstvene ustanove mogu zapošljavati kadar samo u okviru donijetih Kadrovskih planova za ustanovu od strane Ministarstva zdravlja, a na neodređeno vrijeme na osnovu dobijene saglasnosti Komisije Vlade, pa je i zapošljavanje vršeno u skladu sa tim”, predočava u odgovoru na zajhtjev za izjavu/informacije v.d. direktora Doma zdravlja Novi Pazar Dr. Ervin Ćorović.

Dom zdravlja Novi Pazar, foto SNEWS, arhiv

Zaključuje se da “svi ostali njeni navodi koji se tiču Doma zdravlja nisu tačni”.

Domu zdravlja su u vezi ovog slučaja upućena pitanja da li je iz Ministarstva zdravlja, formalno ili ne, na odgovorna lica u Domu zdravlja Novi Pazar vršen pritisak da Andrijana Čabarkapa bude radno angažovana, na određeno ili neodređeno vrijeme, kako to tvrdi Čabarkapa, da li je neko, i ako jeste ko sve, na neki način vršio pritisak na direktora Doma zdravlja ili drugo odgovorno lice da Andrijana Čabarkapa bude radno angažovana, a kasnije da joj ne bude produžen ugovor o radu, te da li su tačni navodi da se u Domu zdravlja vrši zapošljavanje po stranačkoj pripadnosti? Ako nisu tačni, zbog čega?

Također, iz Doma zdravlja Novi Pazara nije stigao odgovor na upit koliko je ukupno lica, po kojim sve osnovama, na kojim sve radnim mjestima, na određeno i na nedoređeno vrijeme, u posljednje tri godine zaposleno u Dom zdravlja Novi Pazar.

Podsjećamo da je Čabarkapa  uputila apel za pomoć predsjedniku Srbije  rekavši: “Htjela sam da se moj glas čuje i da se svi upoznaju kako funkcioniše zdravstveni sistem u Novom Pazaru”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: