Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Akademskoj inicijativi “Forum 10” za medijske projekte više od 3 miliona dinara (25 hiljada eura)

Srbijansko Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je danas rezultate Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2020. godini na osnovu kojih će biti podržani projekti udruženja građana iz Novog Pazara, Akademska inicijativa “Forum 10” sa 450 hiljada i “Free media” sa 300.000 dinara.

Nakon konkursa koji je bio raspisan još 10. decembra 2019. godine, Komisija je, kako je navedeno na sajtu Ministarstva, donijela Prijedlog raspodjele sredstava sa obrazloženjem, na osnovu kojeg je sačinjeno Rješenje o raspodeli sredstava po raspisanom Konkursu.

Prema tom rješenju sufinasiraće se ukupno 62 projekat za internet medije, a 201 projekat je odbijen. Komisija nije prihvatila projekta A1-Net, Emedia Group i Kulturnog centra Zambak, iz Novog Pazara, uz obrazloženja, između ostalog, da nije prepoznato adekvatno obrađivanje i utjecaj na širu javnost, da se ne uočava inovativni element, odnosno da su ključni elementi projekta uopšteno obrazloženi.

– Za Akademsku inicijativu “Forum 10” više od 3 miliona dinara (25 hiljada eura)

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije će, prema usvojen prijedlogu, projekat Akademske inicijative “Forum 10” iz Novog Pazara, “Efikasni mehanizmi reagovanja i doprinos pristupu razumevanja fenomena stranih terorističkih boraca” sufinansirati sa 450 hiljada dinara.

Tema tog projekta, koji treba da bude objavljen na nekom internet mediju, kako se navodi u obrazloženju dodjeljenih sredstava, je analiza povratka terorističkih boraca u zemlje regiona sa ratišta iz Sirije i Iraka, a kroz izradu i objavljivanje istraživačkih tekstova

Uz prethodno prihvaćene medijske projekte Ministarsvo kulture i informisanja u 2020. godini će za Akademsku inicijativu “Forum 10” izdvojiti više od 3 miliona dinara (više od 25 hiljada eura). Prema rezultatima medijskih konkursa objavljenih početkom maja ove godine, za “Forum 10” su odobrene četiri projekta sa iznosom od 2,6 miliona dinara.

Za ovo udruženje građana, na Konkursu za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i projekata kojima se doprinosi unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2020. godini za projekat “Jačanje kapaciteta medija u razumevanju i izveštavanju o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koji vode ka terorizmu, odobreno je 400.000 dinara.

Za projekta pod naslovom “Dnevnik Šekspirove sestre-feminizam oslobađanje žena, istorijski konteksti, akademski, politički i aktivistički diskursi”, na Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio u 2020. godini”, odobreno je 600.000 dinara.

Prema rezultatima Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije u 2020. godini, za projekat”Diskursi fenomena znaš više, razumeš bolje, prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizacije”, ovom udruženju je 800.000 dinara

Isto toliko novca, istoj NVO, u oblasti Projekti na više jezika, za projekat “Raspakivanje multikulturalizma”, izdojeno je 800.000 dinara.

Kako je SNews ranije pisao Ministarstva kulture i informisanja je za medijske projekte u 2019. godini, sa 2.862.200 dinara (nešto više od 24 hiljade eura), sufinansiralo pet projekata Akademske inicijative “Forum 10”. Udruženje građana Akademska inicijativa “Forum 10” je formirano 2012. godine.

Izvršni direktor Akademske inicijative “Forum 10” i član Komisije za izbor projekata u oblasti javnog informisanja u 2019. godini Ministarstva kulture i informisnja Republike Srbije Fahrudin Kladničanin (Foto: arhiv, Medija centar Beograd)

Zastupnik, izvršni direktor tog udruženja Fahrudin Kladničanin, iz Novog Pazara, bio je član Komisije za izbor projekata u oblasti proizvodnje medijskih sadržaja namjenjenih osobama sa invaliditetom, u 2019. godini Ministarstva kulture i informisnja Republike Srbije.

Kladničanin je takođe, u svojstvu posmatrača, bio u komisiji koja predlagala sufinaniranje medijskih projekata od strane Grada Novog Pazara u 2019. i 2020. godini. Fahrudin Kladničanin je, kao nezavisni medijski stručnjak, prije dva dana imenovan za člana komisije koja će predlagati koje projekte će u ovoj godini sufinansirati Opština Tutin.

– Finaniranje istih medija i udruženja građana iz budžeta države i lokalne samouprave

Za dva projekta “Free media” prethodno je odobreno 900 hiljada dinara, i to udruženje za medijske projekte od Ministarstva kulture i informisanja ove godine treba da dobije 1.200.000 dinara. Udruženje “Free media” iz Novog Pazara osnovanao je 2019. godine, a zastupa ga istaknuta novinarka Amela Bajrović.

Prema rezultatima za osam medijskih konkursa koje je 6. maja objavilo Ministarstvo kulture i informisanja udruženje „Journalistic plan“ koje zastupa novinar Zoran Maksimović, takođe iz Novog Pazara, će za tri projekta u ovoj godini dobiti 1,3 miliona dinara.

Osim njih, po jedan projekat će biti sufinansiran Centru za razvojnu politiku i saradnju sa 600 hiljada dinara, agenciji “K Media star“ sa 444 hiljade dinara, dok će projekti Radio televiziji Novi Pazar, udruženja “Lokal media plan“ i “A1-Net“ biti sufinansirani sa po 500 hiljada dinara, objavio je radio Sto plus.

Tri od šest prihvaćenih projekata u oblasti medijskih sadržaja na bosanskom jeziku biće emitovani preko RTV Novi Pazar.

Uporedni rezultat konkursa pokazuju i da će ove godine određen broj projekata istih medija i udruženja građana pored sufinansiranja iz budžeta Grada Novog Pazara biti sufinansiran i novcem koji odobri Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: