25 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

SDP pozvao građane da se odazovu popisu

Potpredsjednik Sandžačke demokratske Partije (SDP), Husein Memić pozvao je danas sve građane koji žive na teritoriji Sandžaka da se odazovu predstojećem popisu, prenijela je RTV Novi Pazar.

On je u ime SDP-a kazao da se popisom stanovništva obezbjeđuju potpuni statistički podaci koji su bitni za buduće planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou, navodi se.

“Želimo Kliničko bolnički centar sa dovoljnim brojem ljekara i medicinskih sestara, adekvatno opremljenu policiju, moderne škole i razvijenu infrastrukturu”, istakao je Memić.

Greška napravljena prije 11 godina, kada je zbog zbog bojkota jedne bošnjačke grupacije upisano manje ljudi, kako je rekao, mora biti sada ispravljena.

On je, prenosi se, dodatno pojasnio da je važno da se svi Bošnjaci izjasne o nacionalnoj pripadnosti i upišu upravo kao Bošnjaci.

“Svi oni koji su se na prethodnom popisu bili upisani kao Muslimani sa velikim M su išli u odrednicu “ostali” te tako nisu pripadali niti brojčano Bošnjacima. Na taj način oko 20.000 Bošnjaka koji su se upisivali kao Muslimani sa velikim M izgubljeni su u demografskim brojkama. Nadamo se da su svi shvatili da samo upisivanjem i izjašnjavanjem kao Bošnjaci možemo sačuvati svoje ime Bošnjak i svoj jezik bosanski” poručio je Memić.

On je na kraju izrazio zadovoljstvo da se i ostali politički i društveni faktori uključuju u kampanju promocije popisa, te ocenio da to govori o zrelosti kao naroda, na čemu je u ime Sandžačke demokratske partije zahvalio, zaključuje se u tekstu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: