28 Aprila, 2024
Lice dana

Šejla Rondić

Mlada, pametna, zgodna, doktorant arhitekture, dizajner, humanitarac i organizator, Šejla Rondić iz Prijepolja, osvojila je prvo mjesto u svijetu na prestižnom takmičenju Global architects and builder awards (GABA), održanom u Dubaiju, iz oblasti arhitekture i dizajna.

Na međunarodnom takmičenju gdje je učestvovalo 300 arhitekata, 270 inženjera, 100 dizajnera i 50 investitora iz cijelog svijeta Šejla je osvojila prvu nagradu u kategoriji “Developer of the Year: Residential“

Od direktora GABA, koji se nalazi u New Yorku, dobila je izuzetne pohvale za svoj rad.

Ona je prije nekoliko mjeseci aplicirala za “Global architects and builder awards”, jedno od najvećih svjetskih takmičenja u toj oblasti. Ove godine se održalo u Dubaiju, nominacije su tekle uživo – putem videa, zbog uslova koje je nametnula pandemija.

Ne krijući skromnost i zadovoljstvo zbog profesionalnog i ličnog uspjeha ova šarmantna mlada naučnica je kazala da je nagrada raspoređena u 17 tačaka, nije novčana, ali i da je nešto mnogo vrednije od novca. Istakla je i da je ova pobjeda afirmiše kao arhitektu jer će zajedno sa svjetskim arhitektama biti dio platforme koja ce raditi na prestižnim projektima iz cijelog svijeta. Takođe, za nekoliko mjeseci izaći će i članak o ovom uspjehu.

Što se samog projekta tiče, pojasnila je da je uslovljena da prije prezentacije ne može govoriti o čemu je rijec. Tačnije, prije same premijere, kako je podvukla, riječ je o projektu koji do sada nije plasiran ni na jedno tržiste, a od suštinskog je značaja.

 Gala veče i prezentovanje projekta biće održano u novembru ove godine u Istanbulu, a zatim u Bangkoku.

Šejla Rondić je rođena u Prijepolju 19.01.1995. godine. Nakon završene matematičke gimazije u rodnom gradu upisuje 2014. godine Fakultet tehničkih nauka na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, da bi 2018. godine diplomirala na istom. Iste godine upisala je master studije na tehničkom fakultetu u Novom Sadu. U međuvremenu pohađala je ljetnju školu u Berlinu i Ankari.

Tokom osnovnih akademskih nauka radila je u oblasti arhitekture-projektovanje i dizajn kao freelancer. Od 2019. počinje da radi u projektantskoj firmi u Novom Sadu, da bi ubrzo nakon toga prihvatila ugovor i započela posao u stogodišnjoj njemačkoj firmi kao projektant i dizajner.

Dvije godine zaredom Šejla je osvajala prvo mjesto u Republici Srbiji na teme “Drva biomasa” i “Deponija Stanjevina”.

Tokom školovanja, takođe je učestvovala na usavršavanja programa vezanih za struku i napredovala u istom. Za nepune 4 godine, Šejla broji preko 100 projekata.

Takođe, često je aktivna u organizovanju humanitarnih akcija i organizacija u njenom rodnom gradu.

Govori njemački, engleski i ruski jezik. Bavi se slikanjem, fotografijom i sportom preko 15 godina. Politički se ne izjašnjava.

U 2021. godini upisala je doktorske studije u Njemačkoj , istovremeno radi u firmi i na projektu za grad Projepolje, samoinicijativno, uz veliku podršku sugrađana i institucija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: