26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Selma Kučević: Kad ćete prestati sa diskriminacijom nad Bošnjacima?

Narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević izjavila je na današnjem skupštinskom zasijedanju da građani Sandžaka žele da povrate povjerenje u institucije sistema i da žele da budu slobodni i ravnopravni građani ove države, a ne građani drugog reda koji će se svakog puta naći na meti proizvoljnih frustracija pojedinaca.

Ona je u današnjem obraćanju pozvala na prestanak diskriminacije nad Bošnjačkim narodom u Srbiji, te je, izmedju ostalog, kao flagrantan primjer navela nezakonito postavljenje direktora u Osnovnoj školi “Avdo Medjedović” u Novom Pazaru u februaru 2020. godine.

“Protivno izraženoj volji nastavnog osoblja, školskog odbora i bez datog mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) postavljen je na mjesto direktora čovjek koji čak nije ni učestvovao na konkursu, a javno je rekao da je funkcioner jedne političke partije”, podsjetila je Kučevićeva i dodala da je ova škola od posebnog značaja za Bošnjake gdje se cjelokupna nastava odvija na Bosanskom jeziku.

Nakon ovog imenovanja, kako je naglasila, BNV se odmah obratilo Ustavnom sudu, Zaštitniku građana i Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti.

“Zaštitnik gradjana je reagovao i odmah donio mišljenje da je od strane Ministarstva prosvete načinjen akt diskriminacije na štetu Bošnjaka i  BNV-a”, upoznala je Kučevićeva i kazala da ovo način da se uruši dostojanstvo i identitet Bošnjaka.

Kako je rekla, poslednji primjer diskriminatorskog odnosa najbolje odslikava dopis člana Nacionalnog prosvjetnog savjeta i člana Srpskog filozofskog društva koji direktno diskriminiše osnovni identitetski element-jezik.

“Otvoreno se nastavlja sa segregacijom Bošnjaka i permanentnim kršenjem prava samog naroda”, upozorila je ona i dodala da naučna zajednica u Srbiji treba da zna da zabluda i superiornost jednih nad ostalima ne vode napred.

Poslanica SDA Sandžaka je na kraju obraćanja postavila pitanje ministru Ružiću “na koji način misli da popravi odnos ovog ministarstva prema Bošnjacima” kojima se konstantno nanosi šteta, a ujedno je zapitala i premijerku Brnabić i Ustavni sud o merama koje će preduzeti u cilju sprečavanja ovakvih i sličnih izliva nacionalizma, diskriminacije i segregacije nad Bošnjacima u Sandžaku.

Foto:prtsc/rts2

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: