Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

COVID-19 u Novom Pazaru: Izdato upozorenje, veliki broj novozaraženih koronvirusom nalazi se na kućnom liječenju

Prema zvaničnim podacima jučer (nedjelja) na Infektivnom odjeljenju OB Novi Pazara  je bilo 17, dok je u privremenoj kovid bolnici na Grudnom odjeljenju hospitalizovano 9 pacijenata.

Foto: SNews, arhiv

Kako je predočeno prethodnog dana 14 lica je bilo pozitivno na virus , od čega je 12 iz Novog Pazara.

U Regionalom COVID centru (OB Novi Pazar) na respiratoru se nalazi jedan pacijent, dok je na high flowu, aparatu za kiseonik, priključeno četvoro lica. Također, jučer je bilo i 4 nova prijema, dok otpusta nije bilo.

Od 33 pregleda koji su odrađeni, 18 je bilo prvi put, dok je za 15 pacijenata urađen kontrolni pregled.

Seroloških (brzih) testova je obavljeno 18, a jedan od njih je bio pozitivan. PCR testova je uzeto ukupno 17.

– Upozorenja iz ZZJZ Novi Pazar

Kako se epidemiološka situacija u Novom Pazaru sve više pogoršava, iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) su uputili apel i preporuke da licima sa simptomima virusa da se na vrijeme jave u epidemiološkoj službi.

U svom pozivu ZZJZ obaveštava žitelje Novog Pazara da se epidemiološka situacija komplikuje iz dana u dan.

“Veliki broj novozaraženih koronvirusom nalazi se na kućnom liječenju, kupuju sami lijekove i infuzije kako bi izbjegli bolničko liječenje. Svjesni činjenice da je u prošlom talasu bila slična situacija , i da se odjednom pogoršala klinička slika kod velikog broja pacijenata koji se nije mogao adekvatno zbrinuti, savjetujemo svim pozitivnim pacijentima da se jave u covid ambulante na pregled”, kazali su u svom obraćanju javnosti.

Zavod je danas u Novom Pazaru registrovao još 12, a u Tutiu još jednu novoinficiranu osobu ovom bolešću.

“Na dan 09.11.2020. godine broj testiranih u ZZJZ Novi Pazar je 14.272 osoba, od tog broja, broj inficiranih je 1.489: Novi Pazar 1187 i Tutin 226 lica”, objavljeno je na sajtu Zavoda..

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: