18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Zdravlje

Pfizer vakcinu protiv korone uskoro šalje na odobrenje, učinovitost veća od 90 posto

Rani podaci iz treće faze kliničke studije Pfizera pokazuju da njihova vakcina protiv COVID-19 bolesti ima učinkovitost veću od 90 posto. Ispitivanja traju i dalje, a vakcinu uskoro šalju na odobrenje.

Vakcina protiv koronavirusa sve nam je bliže, sudeći po najnovijim vijestima iz Pfizera koji je objavio da je njihova vakcina u trećoj fazi ispitivanja pokazala učinkovitost veću od 90 posto.

To je i puno veća učinkovitost od one kojoj su se stručnjaci nadali. Kako prenosi Guardian regulatori su ranije najavili da bi odobrili vakcinu koja pokazuje učinkovitost od 50 posto, odnosno da je zaštitilo od bolesti pola onih koji su ga dobili.

Ove optimistične vijesti dolaze nakon vikenda u kojem je svijet prešao 50 miliona zaraženih koronavirusom, od kojeg je dosad umrlo više od 1,2 miliona ljudi.

Iz Pfizera kažu i da nije bilo ozbiljnih nuspojava, piše New York Times.

“Ovo je velik dan za nauku i čovječanstvo. Prvi set rezultata iz treće faze kliničkog ispitivanja naše vakcine pokazuje rane dokaze da vakcina može zaštititi od COVID-19”, rekao je direktor Pfizera Albert Bourla.

Kaže kako su ovaj ključni dio razvoja vakcine postigli u vrijeme kad ga svijet treba najviše sa rekordnim brojevima infekcija i bolnicama koje su na rubu pucanja. Na razvoju vakcina s njima radi i njemačka farmaceutska kompanija BIoNTech.

Ispitivanje se nastavlja pa je moguće da se učinkovitost još promijeni. Treća faza ispitivanja uključivala je više od 43.000 ljudi, a podaci pokazuju da su oni iz raznih etničkih skupina imali isti nivo zaštite. Ispitivanje će trajati dok 164 ne razvije COVID-19, a ispitivat će se i koliko je vakcina zaštitila od različitih oblika bolesti i kako štiti one koji su već zaraženi.

Podatke će prikupljati do sredine mjeseca, a tada vakcine, koje će se primati u dvije doze, šalju i na brzo odobrenje američkoj Agenciji za hranu i lijekove, piše New York Times. Moguće je da prve doze za zdravstvene radnike budu spremne do kraja godine. Iz kompanije su rekli da bi do kraja godine mogli imati dovoljno doza za 15 do 20 miliona ljudi.

U trećoj fazi ispitivanja je 11 vakcina, a od toga su četiri u SAD-u.

Izvor: faktor.ba/ 24sata.hr

Foto: pfizer.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: