26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica

Sjenica: Sudskom odlukom vraćeno grijanje u carsku džamiju

Donošenjem rješenja o novčanoj kazni za Opštinu Sjenica i predsjednika te opštine Muniba Mujagića Osnovni sud u Sjenici je 29. decembra prošle godine, praktično, vratio pređašnje stanje u džamiji Sultan Valide i omogućio nesmetano korišćenje grijanja u tom vjerskom objektu.

Osnovni sud u Sjenici je u postupku prinudnog izvršenja Islamske zajednice Srbije (IZS), Mešihata Islamske zajednice Sandžaka- Medžlis Islamske zajednice Sjenica, 28. decembra donio rješenju o novčanom kažnjvanju Opštine Sjenica u iznosu od 200.000 dinara i Muniba Mujagića u iznosu od 80.000 dinara ukoliko u roku od 24 sata ne omoguće nesmetano korišćenje grijanje u džamiji preko sistema grijanja-zgrade Opštine Sjenica.

– Ustavna obaveza, neizvršenje može imati obilježje krivičnog djela

Kako je navedeno u obrazloženju Rješenja, koje je potpisao predsjednik Osnovng suda i izvršni sudija u Sjenici Vejsil Smajović, ova obaveza proizilazi iz Ustava Repubike Sbije prema kojem su sudske odluke obavezne za sve i ne mogu biti predmet vansudske kontrole, te da neizvršenje sudske odluke može da ima obilježje krivičnog djela za koje je zaprijećenja propisana kazna.

“Izvršni dužnici su bili dužni da postupe po donijetom rješenju o privremenoj mjeri jer ima isto dejstvo o izvršenju, a što znači da rješenje ne predstavlja izvršnu ispravu na osnovu koje bi se pokrenuo novi izvršni postupak, već se neposredno izvršava primjenom sredstva prinude, istekom roka, za dobrovojno ispunjenje obaveze”, piše u obrazloženju sudske odluke.

Dan kasnije, 29. decembra, u džamiju Sultan Valide je, uz obavještenje sudskog izvršitelja, pušteno grijanje.

Osnovni sud u Sjenici je 31. decembra donio rješenje o zaključenju izvršnog postupka konstatujući da je, nakon određivanja naknadnog roka izvršnim dužnicima “da postupe po rješenju oovg suda radi uspostave pređašnjeg stanaj grianaj u džamiji Sultan Valide”, preduzeta posljednja izvršna radnja.”Izlaskom na lice mjesta, a u prisustvu ovlašćenog lica džamije, dana 31.12. 2020. godine, sudski izvršitelj je konstatovao da je u navedenoj džamiji pušteno grijanje, , uz obavještenje sudskog izvršitelja da je to učinjeno dana 29.12.2020. godine”, navodi se u zaključku u koji je SNews imao uvid.

– Šutnja opštine i Mujagića

Osnovni sud u Sjenici je donošenjemm privremene mjere naložio Opštini Sjenica i aktuelnom predsjedniku te opštine Munibu Mujagiću još 18. decembra da odmah uspostavi pređašnje stanje isporuke grijanja za Sultan Valide džamiju, kao prije 27. novembra ove godine.

Opština Sjenica, kao i aktuelni predsjednik te opštine Munib Mujagić se mjesec dana nakon sudske odluke i ovakvnog postupka nisu zvanično oglasili povodom ovog slučaja.

SNews je od predsjednika sjeničke opštine i opštinske uprave 3. decembra zatražilo zvničan odgovor na pitanja u vezi gašenja grijanja, na osnovu čije i koje odluke je to urađeno, koji su razlozi za takvo nešto, te da li je Džematskom odboru džamije dostavljen zvaničan odgovor. Na upućena pitanja naše redakcije do sada nije stigao nikakav odgovor.

Džamijski odbod Sultan Valide džamije se još 17. oktobra 2020. godine obratio predsjedniku sjeničke opštine Munibu Mujagiću sa zahtjevom za puštanje grijanja za džamiju.

Sličnim zahtjevom rukovodstvu opštine obratio se i Medžlis Sjenice Mešihata IZ-e Sandžaka, a u vezi ovog problema upoznali su Ambasadu Republike Turske u Beogradu i Tursku agenciju za razvoj u saradnju (TIKA), Ministarstvo kulture i Zavod za zastitu spomenika kulture u Beogradu.

Ovaj vjerski objekat je prije jedanaest godina priključen na opštinski sistem centralnog grijanja, zajedno sa zgradom opštine i Domom kulture i do sada je grijanje imao s početkom grejene sezone.

Nakon restauracije započete 2017. godin od strane turske agencije TIKA, tom objektu od kulturnog i historijskog značaja je otvaranjem u julu 2019. vraćen ponovni sjaj i orginalnost u unutrašnjem i vanjskom izgledu, ali i u funkcionalnosti.

Džamija Pertevnihal Valide Sultanija, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, nalazi se u samom centru Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada i opštine na jugozapadu Srbije. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: