17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Srebrenici

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, za koju je glasalo 89 poslanika, a nije bilo uzdržanih i glasova protiv, prenosi Fonet. Poslanici Srpske liste su tokom rasprave napustili skupštinsku salu.

Inicijativu za usvajanje ove rezolucije u kosovskoj skupštini pokrenula je bošnjačka koalicija VAKAT.

Bahrim Šabani iz ove koalicije rekao je da će usvajanje rezolucije imati višestruki značaj i za Bošnjake.

„Pomoći će i da se, pored žrtava u Srebrenici i u celoj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sećanja na genocid u Srebrenici, budu primer za buduće generacije, da one budu sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da podržava rezoluciju.

„Danas podržavamo rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je plemenita i pravilna akcija i pre svega naša ljudska univerzalnost naše želje za pravdom. Genocid u Srebrenici najveći je masakr u Evropi od Drugog svetskog rata. Godinama se sećamo da je Srebrenica pozivala na pravdu. 2016. godine otišao sam u Srebrenicu na poziv ‘Majki Srebrenice’. Srebrenica je bila puna grobova i spomen obeležja“, rekao je Kurti koji je optužio srpsku vojsku za genocid u Srebrenici.

Rezolucijom parlamenta predviđeno je da se 11.jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja N1.

Vučić: Poplava rezolucija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Skupštine Kosova da donese rezoluciju o Srebrenici, rekao da je on već najavio da će posle takvog dokumenta u Crnoj Gori krenuti “poplava rezolucija” u regionu, prenosi Fonet.

Vučić tvrdi da će većina zemalja u regionu “morati da se izjasni da su Srbi počinili genocid” i da se “tobože zalažu za dobrosusjedske odnose”.

“Iznenađujuće je bilo da je Podgorica bila revnosnija od Prištine”, istakao je Vučić i dodao da će se nastaviti te rezolucije i da će Srbija moći da ih izbegne u nekim parlamentima prijateljskih zemalja.

izvor:Glas Amerike

Povezane vijesti

%d bloggers like this: