26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija

SDA Sandžaka čestitala Skupštini i građanima Kosova usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

“Stranka demokratske akcije Sandžaka kao parlamentarna opoziciona stranka u Skupštini Republike Srbije čestita Skupštini Republike Kosovo na usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici”, saopšteno je danas na sajtu ove stranke.

SDA Sandžaka koja više od tri decenije kroz institucije sistema predstavlja i zastupa interese građana Sandžaka u Republici Srbiji, dalje se navodi, izražava zahvalnost i poštovanje na usvajanju Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Skupština Republike Kosovo je zvanično izrazila solidarnost sa žrtvama ovog najvišeg monstruoznog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, koji su izvršile srpske oružane snage”, kazali su iz SDA Sandžaka.

Kako se naglašava, u isto vrijeme Republika Kosovo je poslala poruku da se zločin genocida mora najstrožije kazniti, te da mjere koje slijede moraju biti efikasne, a  teritorijalna osvajanja, kako navode, etničkim čišćenjem proglasiti ništavnim.

“Usvajanje ove Rezolucije je veliki doprinos pravednom rješavanju jugoslovenske krize, što je preduslov za trajan mir, sigurnost i saradnju na Balkanu”, zaključuju u svom saopštenju iz SDA Sandžaka.

Podsjećamo, ranije danas Skupština Kosova je usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, za koju je glasalo 89 poslanika, dok nije bilo uzdržanih i glasova protiv.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: