26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

SNews analiza: Od početka godine 56 covid umrlih, kako u borbu bez strategije?!

Od 1. januara do 9. marta 2021. godine je na odjeljenjima novopazarske bolnice preminulo ukupno 56 osoba od posljedica bolesti izazvane COVID-19, a od toga u januaru 23, u februaru 21 i u prvih devet dana marta još 12 lica.

Kako situacija sa koronavirusom  sve više prijeti da se otme kontroli, tako i statistika preminulih u ovoj godini pokazuje da je sandžačka prijestolnica na ivici zdravstvenog kolapsa. Dnevni broj pregleda već uveliko dolazi do brojke 200, a od uzetih uzoraka po jedna trećina bude pozitivna, dok dnevni broj prijema već danima biva dvocifren.

Učestali prijemi pacijenata sa težom kliničkom slikom u COVID-2 ambulantu i Infektivno odjeljenje OB Novi Pazar (Foto: Medin Halilović-SNews)

Do podataka “Da li je stanje u novopazarskoj bolnici preopterećeno” veoma je teško doći, ali se prema nezvaničnim, ali veoma pouzdanim izvorima, može zaključiti da su prostorni kapaciteti prebukirani, veliki broj medicinskog osoblja na bolovanju ili zaraženo, a određenih i vrlo potrebnih medicinskih medikamenata, prema navodima pacijenata, nema na raspolaganju.

Posjeta člana Kriznog štaba i državnog sekretara Mirsada Đerleka Novom Pazaru vješto je skrivana od medija koji mogu “postaviti nezgodna pitanja”, dok je javnosti preko “podobnika sedme sile” prenešeno ono što je običnom građaninu poznato i već se nedjeljama unazad saopštava, doduše vrlo konfuzno, od strane ovog bivšeg “koordinarora” novopazarske bolnice.

Kada se pogleda zvanična statistika dolazi se do frapantnog podatka da je u prosjeku svakog dana najmanje jedno lice preminulo od korona virusa u Covid bolnici u Novom Pazaru, a kako vrijeme odmiče sve više se na dnevnom nivou ta brojka povećava.

Sve je stalo na jednoj fotografiji iz jula 2020 (Foto: Medin Halilović-SNews, arhiv)

Odgovornost i strategiju zaštite zdravlja stanovnika zajedno snose Republički i Gradski krizni štab, a rukovodstvo bolnice mora što hitnije izaći sa konkretnim informacijama o trenutnom stanju u novopazarskom zdravstvu, jer još jedan “junsko-julski” luksuz poigravanja i skrivanja istine sebi nebi smjeli dozvoliti, ni oni, a ni mi!

P.S. SNews je Opštoj bolnici Novi Pazar uputio zahtjev da od 9. marta 2021. godine i narednih dana dok traje pandemija COVID-19, u krugu Opšte bolnice omogući medijsko praćenje, izvještavanje fotografsko i video snimanje. Isti zahtjev je proslijeđen i Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. Do ovog momenta nije stigao nikakav odgovor.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: