20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Turska

SNews komentar: Ljajić bez utjecaja kod muslimanskih zemalja

Kako su prenijeli svi srpski mediji potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić požalio se da islamske zemlje nisu odgovorile na apel za pomoć Novom Pazaru, osim Turske, u borbi sa korona virusom.

Ljajić je izjavio „da se Novi Pazar obratio raznim zemljama, računajući na islamsku solidarnost“, te da od njih nije stiglo ništa, ali je naglasio da je Vučićeva posljednja posjeta od velikog značaja za Novi Pazar.

Ljajić se prethodnih godina, kao visoki zvaničnik Vlade, tokom posjeta ili susreta sa zvaničnicima mnogih muslimanskih zemalja, često pojavljivao u javnosti i učestvovao na konferencijama Organizacija islamske konferencije (OIC). Zbog čega se nisu mnoge muslimanske zemlje odazvale njegovom pozivu, ako se ima u vidu da je punih 20 godina ministrovanja imao više nego bilo ko drugi priliku da uspostavi dobre odnose sa tim istim zemljama?

Kako je moguće da tolike godine ni sa jednom islamskom zemljom u svojstvu i potpredsjednika Vlade Srbije nije postigao kontakt ili sporazum u cilju saradnje sa Novim Pazarom?

On navodi da je jedino predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan imao sluha i pomogao sa medicinskom opremom koja je već stigla u Srbiju i Novi Pazar.

Međutim, dobro je poznat odnos predsjednika Turske prema Sandžaku i Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje je, ukoliko Ljajić nije upoznat, uputilo dopis turskom predsjedniku upravo za pomoć u medicinskoj opremi i stručnom kadru radi liječenja Sandžaklija u svom gradu.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je u pismu od 6. aprila pozvala predsjednika Turske da “u najhitnijem roku uputi u Sandžak medicinsku opremu i stručni kadar iz te zemlje u cilju suzbijanja epidemije korona virusa“, koji je ekspresno i poslao pomoć, a Novopazarcima je otvorena i posebna Kovid bolnica u Novom Pazaru.

Ovim putem upućujemo i apel ministru i potpredsjedniku Vlade, kao i svim drugim zvaničnicima srbijanskih organa vlasti, da učine dodatne napore i upute poziv za pomoć po uzoru na Bošnjačko nacionalno vijeće, te dodatno pomognu u ovoj borbi protiv korona virusa.

Foto: Grad Novi Pazar, fb

Povezane vijesti

%d bloggers like this: