Aktuelno Društvo Kultura Sandžak

Sporazum u skladu sa pogledima i misaonom ostavštinom Alije Izetbegovića

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić i generalni sekretar Fondacije „Alija Izetbegović“ Muhamed Mulahmetović potpisali su danas u Novom Pazaru Sporazum o saradnji.

Kako je saopšteno iz BNV-a sporazumom je regulisana saradnja između ove dvije bošnjačke institucije na promovisanju kulturnih vrijednosti i zajedničkog nastupa pri realizaciji društvenih inicijativa i programa u skladu sa pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, rahm. Alije Izetbegovića.
“Saradnja će se odvijati u realizaciji različitih projekata, organizaciji simpozijuma, kulturnih manifestacija, edukacija, susreta, izložbi, prezentaciji i reklamiranju djelatnosti i rezultata rada obje ustanove te u oblasti arhivske i izdavačke djelatnosti”, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbii.
Delagacija Fondacije “Alije Izetbegovića” posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća.

Delegaciju Fondacije čininili su Sabina Berberović i Muzafer Čilek, članovi Upravnog odbora, Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar i saradnik Esad Baždar.
Fondacija “Alija Izetbegović” sa sjedištem u Sarajevu je osnovana s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti, povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva, razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti. Fondacija podstiče lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.
Fondacija “Alija Izetbegović” je u mjesecu maju donirala medicinsku pomoć namijenjenu zdravstvenim ustanovama u Sandžaku.
Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je u mjesecu julu ove godine posjetila fondaciju i tom prilikom je i dogovoreno potpisivanje Sporazuma o saradnji između ove dvije nacionalne institucije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: