Aktuelno Društvo Srbija

Sve spremno za vojnu vježbu „Sadejstvo 2020“ na Pešteru

Na Privremenom poligonu „Pešter“ danas je izvedena generalna proba sutrašnje Združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao generalnoj probi vežbe na Privremenom poligonu „Pešter“.

On je, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane, poručio da je mir na Balkanu dugtrajana samo kada je Srbija snažna i da država Srbija može da bude ponosna na ove ljude i „može da bude sigurna da dok ima ovakve ljude i ovakvu vojsku da će mir još dugo vladati“.

“Mir na Balkanu je dugotrajan samo kada je Srbija snažna i kada Srbija ima ovako snažnu vojsku. Danas je sve prošlo kao što smo planirali, sve jedinice su na najbolji mogući način ispunile svoje zadatke. Očekujemo da i sutra bude tako i da i sutra obradujemo Srbiju slikom jedne ponosne, organizovane, moderne i opremljene vojske” poručio je srbijanski ministar odbrane.

General Mojsilović rekao je da su na generalnoj probi prikazane „kompleksne radnje i postupci na taktičkom i operativnom nivou“.

“U potpunosti sam zadovoljan onim što sam danas video, s obzirom na to da je sadejstvo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Kopnene vojske ostvareno veoma precizno po mjestu i vremenu, a učinak vatre na ciljevima je bio impozantan. Možemo da se pohvalimo i sposobnostima koje do sada nisu bile vidljive ni prikazane, a od danas u potpunosti ulaze u sferu dugoročnog ne samo plana razvoja sistema odbrane nego i na taktičkom nivou, gde dolazi do izražaja jedna vrsta kohezije”, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Srbie i dodao da na ovim vježbama i ovakvim načinom rada šalju poruku, iskazuju opredjeljenje “da je naša država sigurna, bezbjedna i da svaki dinar koji je uložen u Vojsku Srbije je dinar uložen u bezbednost i sigurnost naših građana”.

Prema najavi na vježbi „Sadejstvo 2020“ učestvuje oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova. Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Biće prikazan dio sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom. U skladu sa brojem angažovanih jedinica riječ je o jednoj od većih vježbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Vježbi će prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ biće održana sutra od 12 sati na Privremenom poligonu „Pešter“, uz direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

Izvor i foto: http://www.mod.gov.rs/lat/16598/generalna-proba-vezbe-sadejstvo-2020-na-pesteru-16598

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: