Aktuelno Novi Pazar Politika

SPP: Nekorektan odnos vlasti Grada Novog Pazara, netransparentno trože budžetska sredstva

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP) zatražili su danas od organa lokalne samouprave Novog Pazara transprentost u trošenju budžetskih sredstva, ističući da građanima još nije predočno koliko je novca potrošeno za koncert Aleksandre Prijović, održan povodom Dana grada, na prvi dan Ramazanskog bajrama. Navode da bi bili sretni da je novac umjesto koncerta bio utrošen za liječenje djece sa rijetkim bolestima, za pomoć Centru za djecu ometenu u razvoju ili za otvaranje stomatološke ambulante za djecu sa posebnim potrebama za koju postoji skupštinska odluka od prošle godine.

Zastupnik Stranke pravde i pomirenja, Sead Redžepović je rekao da je transparentnost izostala i kada je donošena odluka o dodjeli povelja i plaketa grada istaknutim pojedincima, te da nosioci vlasti u Gradu Novom Pazaru imaju nekorektan odnos prema predstavnicima građana koji ne čine većinu u lokalnom parlamentu.

“Još jedan vid netransparentog ponašanja lokalnih vlasti u Novom Pazaru jeste u tome da su neke medijske kuće zatražile od lokalnih vlasti informaciju koliki je iznos sredstva opredjeljenih za koncert, ko i na koji način i sa koje pozicije donosi odluke da se Dan grada obilježava na takav način. Do dana današnjeg nemamo takvu informaciju. To je samo način odnosa prema ostatku građana Novog Pazara, prema svima onima koji ne misle kao vlast u našem gradu. To je zaista jedan nekorektan odnos koji ćemo mi u Skupštini grada pokušati da promjenimo jer ćemo kao odbornička grupa zahtjevati da dođemo do tih informacija na način kakav je primjeren, a to se najčešće postiže odborničkim pitanjima“, kazao je Redžepović na konferenciji za medije.

On je, odgovarajući na pitanje da li imaju uvid u trošenju budžetskih sredstava za velike projekte, poput Novopazarske plaže kod jezera Gazivode, ocjenio da je niz projekata netransparentno odrađen.

“Novac građana je netransparentno potrošen kod svih tih projekata, od asfaltiranaj ulica, izgradnje infrastrukture, odabira u prioritetima, konkretno i kod Novopazarske plaže. Mnogo puta smo kroz donošenje budžeta krikovali jedan takav projekat u smislu da poslije par godina nema realizacije tog projekta…Svi ti kapitalni projekti su nekako u fazi dugogodišnjeg izvršavanja, javnost zaboravi na te projekte.Intencija je da se ti neki nemili događaji zaborave, da građani zauzeti privatnim poslom zaborave na to što se dešavalo i da će, normalno, efekat građanstva i svih društvenih faktora biti slabiji kada prođe određeni vremenski period. To nije korektno prema građanima Novog Pazara, iskreno i korekto je izaći i reći istinu i ono što zaista jeste. Pa, ako smo pogriješili nije problem da dođe do smjena i promjena i da se ta negativn energija koja se gomila usmjeri u nekom pravcu“, poručio je Redžepović.

Iz SPP-a ističu da su građani sve više nezadovoljni stanjem sa saobraćejem i nerješavanju problema u komunalnoj infrastrukturi, životnoj sredini.

Tu energiju treba iskoristiti kako bi smo na kraju doživjeli promjene što se tiče lokalne vlasti u Novom Pazaru. Pozivam sve građane Novog Pazara da aktivno učestvuju u tim procesima. Da, jednostavno, vršimo pritisak na lokalne vlasti kako bi smo sebi obezbjedili jedan pristojan život u 21. vijeku“, poručio je zastupnik SPP-a u Skupštini grada Novog Pazara.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: