18 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Numanović: SDP-u nikad teže, pravnu i političku borbu nastavljamo do promjene vlasti u Novom Pazaru

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP). Edin Numanović izjavio je da, bez obzira na ishod pravnih procesa u vezi regularnosti izbora, nakon ili paralelno sa njima, počinje i politička utakmica vlasti i opozicije u do sada neviđenom odnosu u Novom Pazaru 24:23.

“Možda će sledeći izbori biti tek za 4 godine, možda i mnogo ranije, u zavisnosti od pravog procesa, ali u toku tog perioda – ko će biti vlast a ko opozicija, i da li će ostati na odnosu 24:23 ili će se mijenjati – vidjet ćemo. U svakoj kombinaciji će biti potrebno da se usaglase tri ili više stranaka za novu vladajuću većinu, tako da SDP stranci nikada nije bilo teže da uspostavi vlast u Pazaru i ako je uspostavi, može svakog trenutka pasti. Što se nas tiče, umorili se nismo, tek počinjemo”, naveo je Numanović.

– Sudsko vijeće nije imalo hrabrosti da zaštiti izbornu volju

On je upoznao javnost sa odlukom Sudskog vijeće Višeg suda u Novom Pazaru, u sastavu Zuhra Spahić, Safet Kadrić i Elvir Dedeić, kojom je odbijena još jedna žalba SPP-a protiv GIK-a u Novom Pazaru, sa zahtjevom za djelimično ili potpuno ponavljanje izbora, sa vrlo konfuznim i nepotpunim obrazloženjem.

Numanović je time konstatovao da se “prvo poluvrijeme pravnog procesa za falsificiranje izborne volje i kršenje Zakona o lokalnim izborima na 18 biračkih mjesta u Novom Pazaru privodi kraju”.

“Također konstatujemo, da spomenutih troje sudija nisu imali hrabrosti da zaštite izbornu volju građana. Ponavljanjem izbora pravda ne bi bila narušena. Neponavljanjem izbora, pored počinioca prekrajanja izborne volje, krivicu za svu nepravdu u narednom mandatu, ma koliko trajao, nosit će na svojim imenima i u svojoj karijeri spomenuto sudsko vijeće”, ocjenio je on.

Zastupnik SPP-a je poručio da se ovdje priča svakako ne završava i da sa pravnim timom te stranke razmatraju mogućnost podnošenje Ustavne žalbe.

“Kako smo i prethodno najavili, SPP je podnijela krivičnu prijavu, paralelno sa svim prigovorima, protiv predsjednika GIK-a i NN lica za nepoštivanje Zakona o loklanim izborima i falsificiranje izbornih rezultata. Očekujemo što skorije pokretanje tog postupka”, podsjetio je on.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: