Aktuelno Politika Sandžak

SPP se zalaže za kompromis stranaka i Bošnjaka u Sandžaku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je da će ova stranka nastaviti sa unifikacijom (ujedinjnjem), političkih prilika u Sandžaku i bošnjačkog naroda i da će to biti programski cilj za naredne četiri godine.

On je, komentarišući rezultate lokalnih izbora, rekao da je ta stranka zadovoljna izbornim rezultatima, osvojila najviše glasova u Sjenici i formiraće vlast sa grupom građana “Bez dirkriminacije” i spskim strankama. Ponovio je poziv da se u Tutinu formira nova većina. Najavio je i mogućnost proširenja saradnje sa Strankom demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

„Jesmo zainteresirani za saradnju sa svim političkim faktorima koji su dobili izborni legitimitet u ovom narodu. Mogu oni nama da se sviđaju ili ne sviđaju, da se slažemo ili ne slažemo, ali ako je narod rekao poštovat ćemo volju naroda i nastavit ćemo da radim u skladu sa mogućnostima. Želimo da ostvarujemo programske ciljeve sa kim god. Imamo saradnju sa SNS-om u Beogradu, a imamo i saradnju sa SDA u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Ne bježimo od saranje ni od koga, pod određenim uslovima“, poručio je Zukorlić dodavši da je crvena linija za tu stranku da u vlasti ne žele korumpirane ljude i političke štetočine.

Na pitanje da li su bošnjačke stranke i SPP spremne da zadrže osnovne ideološke ciljeve i odbrane se od pritisaka centralnih vlasti, pravdajući to infrastrukturnim projektima, Zukorlić je rekao da od svojih ideoločkin načela ne odustaju ni milimitar, ali ne na uštrb osnovnih životnih uslova građana. Primjer za to je i stav o genocidu u Srebrenici, kao jako osjetljivoj temi koju ne treba koristiti za jeftine političke poene.

„To je crvena linija preko koje mi ne prelazimo. To vam sve pričam iako sam u toj vladi, desno orjentisanoj. kao stranka i ja kao ministar ne mijenjamo politički narativ shodno tome da li smo u vladi, s portfeljom ni bez portfelja, i kad nismo. Uporedite naš narativ prije i sad pa vidite“, istakao je Zukorlić.

Prema riječima Zukorlića stranka na čijem čelu se neće baviti revanšizmo sa pozicija vlasti i ima dugoročni cilj da „oko ključnih pitanja napravi kompromis sa bošnjačkim strankama i sarađuje u njihovimh ostvrivanju“ ili da narod prepozna koja stranka ima budućnost i uloži glasove u tu stranku.

Na juče održanim redovnim lokalnim izborima u Sjenici Stranka pravde i pomirenja (SPP) je osvojila najveći broj glasova i imaće devet odborničkih mjesto koliko i SDA Sandžaka koja je na drugoj poziciji.

SPP je u Tutinu je sa šest odbornika na drugom mjestu iza SDA Sandžaka koja je osvojila 18 odborničkih mjesta. SPP je osvojila dva odbornička  mjesta u Bujanovcu, tri u Subotici, a učestvovaa je i na lokalnim izborima u Beogradu.  

Povezane vijesti

%d bloggers like this: