29 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SPP: Zbog falsifikovanja zapisnika krivična prijava protiv predsjednika GIK-a u Novom Pazaru i NN lica

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP) predali su danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru krivičnu prijavu protiv predsjednika Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Pazaru Radoslava Milića i NN lica zbog, kako je navedeno, falsifikovanja zapisnika biračkih odbora.

Potpredsjednik te stranke Edin Numanović izjavio je novinarima da su krivičnu prijavu predali zbog zainteresiranosti građana Novog Pazara za protestima i reagiranjima zbog falsifikovanja zapisnika, kao i zbog nepoštovanja izborne volje građana.

Numanović je rekao da krivičnim prijavama pokušavaju da utvrde ko je falsifikovao zapisnike.

 „Gradska izborna komisija je pribavila rješenja za nekih četrnaest zaspisnika koji su ispravljani naknadno. To su zapisnici koji su objavljeni zavanično na sajtu Republičke izborne komisije ali se ne slažu sa kopijama zapisnika koje su nama dostavili članovi biračkih odbora. Sve ispravke koje su bile tu, nakon završetka glasanja, podliježu manjim zakonskim sankicjaa i podložne su izmjeni, međutim razlika koja se pojavi na zvaničnom zapisniku i zapisniku koji je nama dostavio član biračkog odbora je grubo kršenje zakona. Za takve ispravke je moralo da se donesu rješenja. Za četrnaest takvih zapisnika su naknadno donijeta rješenja, međutim ona nisu zakonski valjana, nisu ista kao u okolnim gradovima i kasno su objavljena na sajtu. Za četiri zapisnika uopšte ne postoje rješenja, što predstavlja grubo kršenje izbornih pravila“, rekao je Numanović.

Istakao je da žele samo da se sprovede zakon i da nemaju ništa lično protiv članova Gradske izborne komisije.

 „Izborna volja građana je na neki način svetinja, nešto što je iznad nas i Gradske izborne komisije i postoje zakoni koji to uređuju. Nemamo ništa lično protiv bilo koga u Gradskoj izbornoj komisiji. Ako neko krši volju grašana Novog Pazara, da se poslije šesnaest godina završi ova agonija režima koji je bio do sada na vlasti u Novom Pazaru, zaista je neodgovorno da mi bilo kojim falsifikovanjem pokušamo da ugrozimo volju tih građana. Postoji više instanci kojim ćemo se obraćati. Samo nam je stalo da se ispoštuju zakonska pravila i volja građana Novog Pazar koja je iznad bilo kakvih ličnih i presonalnih odnosa bilo koga od nas u javnom životu“, poručio je on, dodavši d vjeruju u neovisnost tužilaštva i sudstva.

Naveo je i da, kako pretpostavlja, kako budu stizala odbijanja iz Gradske izborne komisije tako će se ubuduće obraćati tužilaštvu i sudu.

Ponovio je da ne isključuju mogućnost nastavaka protesta i svih dozvoljenih načina iskazivanja nezadovoljstva naroda.

 „Tako je, ne isključujemo proteste, ne isključujemo bilo koji vid iskazivanja nezadovoljstva naroda, međutim imali smo situaciju da je tri puta režim, ne znam zašto im je Policijska uprava dozvolila da zakažu poslije našeg zakazivanja paralelen kontramitinge gdje rizikujemo incidente, zdravlje ljudi. Trudićemo se da na sve načine iskažemo nezadovoljstvo građana“, rekao je on.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka je ranije potvrđeno medijma da pravni tim te stranke sprovodi pravne proceure kako bi zaštitila svoje interese i pokrenula sudske postupke zbog, kako je navedeno, kršenja zakoana i prekrajanje volje na vanrednim izborima održanim 17. decembra ove godine.

Izvor: M:H. Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: