25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Srbija je lider po cijeni goriva: Akcize skočile za 67 posto

Srbija je jedna od zemalja sa najvišom cijenom goriva u regionu kada je riječ o maloprodajnim cijenama, a rast poskupljenja se ne smiruje. Jedan od glavnih razloga ovako visokih cijena, pored trenda poskupljenja na svjetskom tržištu, jesu visoke akcize na gorivo. Od 2012. godine akcize na gorivo poskupele su za čak 67 posto, što se u velikoj mjeri odražava na cijene, a najveći “danak” plaćaju građani, izvještava portal nova.rs.

Akciza predstavlja poseban oblik poreza kojim se najčešće oprezuju cigarete, alkoholna pića, kao i naftni derivati. To su uglavnom proizvodi koji nemaju alternativu na tržištu, imaju visoku tražnju i potrošnju, a poreski obveznici su proizvođači i uvoznici. Akciza na evrodizel iznosi 59,48 dinara po litru. U pitanju je fiksni iznos, pa se udio u ukupnoj cijeni mijenja u skladu sa promjenom cijena.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović objašnjava da se donošenjem zakona o akcizama 2012. godine učinjen je veliki zaokret u politici akciznog oporezivanja.

Ekonomista i stručnjak Dušan Nikezić smatra da u Srbiji imamo toliku veliku cijenu goriva baš zbog visokih akciza.

“Poskupljenje akciza za 67 posto od 2012. godine upravo je razlog ovolike cijene goriva. Gorivo je od tada skočilo za 24 dinara po litru kada je u pitanju evrodizel“, objašnjava ekonomista.

On ističe da, kada bi Vlada vratila akcizu na nivo iz 2012. godine, imali bismo znatno povoljnije cjene goriva na pumpama. To bi olakšalo situaciju i građanima, a i privreda bi imala koristi jer vjerovatno ne bi došlo do povećanja ostalih cijena.

Kako navodi sagovornik, zemlje u okruženju počele su da ograničavaju cijene gorive na pumpama. To je Mađarska uradila prije dve-tri nedjelje, Hrvatska prije mjesec dana, čime su ograničile cijenu goriva na iznos koji je ispod cijene u odnosu na naše. Također, Crna Gora je ove nedjelje pojeftinila sve vrste goriva.

 

Na pitanje kako se taj problem može regulisati u Srbiji, Nikezić ističe da Vlada ima na raspolaganju najmanje dva mehanizma.

„Može ili da smanji cijenu akcize ili da ograniči cijene na pumpama, ili prosto i jedno i drugo. Takođe, Srbija već godinama ulaže velika sredstva u rezerve nafte i one su isto mogle da budu iskorišćene da se stabiluzuje cijena goriva, ali ništa od toga nije urađeno u proteklih nekoliko mjeseci. To za posljedicu ima jednu od najviših cijena u regionu, a samim tim to stvara problem jer cijena goriva direktno utječu na cijene svih drugih proizvoda“, smatra Nikezić.

Izvor:nova.rs,UNKS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: