23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Najavljena izgradnja još 2,3 kilometra zaobilaznice oko Novog Pazara

Javno preduzeće “Putevi Srbije” objavilo je Javni poziv za podnošenje ponuda za nastavak izgradnje zaobilaznice oko Novog Pazara.

Kako je navedeno u javnj nabavci “ponuđač je u obavezi da izvrši radove na obilaznici rehabilitaciji državnog puta I-B reda br. 22, obilaznica oko Novog Pazara, u dužini od 2,3 kilometar, a u skladu sa tehničkom dokumentacijom i Specifikacijama koje su sastavni dio Konkursne dokumentacije”.

Procenjena vrijednost radove bez PDV-a je 166.666.600,00 dinara, odnosno oko 1,418 miliona eura. Nastavak zaobilaznice bi trebao da se izgradi od Vareva do Paralova.

Srbijanski ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je 16. februara ove godine da vjeruje da će ova dionica biti završena sljedeće godine.

U selu Jerka, kraj Novog Pazara tadašnji predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predsjednik Opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin 30. novembra 2006. godine položili su kamen temeljac za izgradnju zaobilaznice oko Novog Pazara. Kako je tada saopšteno zaobilaznicu oko Novog Pazara zajedno će graditi Vlada Republike Srbije i Opština Novi Pazar.

Od ukupno 5,5 kilometara planirane zaobilaznice 2007. godine je izgrađeno 800 metara puta, jedan most, nekoliko potpornih zidova i regulisano je korito rijeke Ljudske

Predstavnici Vlade Srbije su 2014. i 2017. najavljivali nastavak izgradnje zaobilaznice, a to je učinjeno u 2018. godini kada je izgrađen dio put u dužini od 1.223 metra, do Vareva.

Vrijednost investicije na početku izgradnje bio je 5,5 miliona eura, a dosadašnji tok radova pratili su problemi oko eksprorijacije zemljišta i nedostatk finansijskih sredstava. Sve dosadašnje radove je izvodio “Novi Pazar put”.

Zbog nepostojanja alternativnog putnog pravca kroz uže gradsko jezgro Novog Pazara prolaze teški kamioni što često izaziva gužve u saobraćaju.

Zaobilaznica oko Novog Pazara bi trebalo da rastereti gust saobraćaj kroz naselje Selakovac i tranzitom poveže putne pravce od Novog Pazara prema Tutinu i Sjenici, Kraljevu i centralnoj Srbiji, odnosno Crnoj Gori i Kosovu.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: