19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: U Sremskoj Kamenici crna farba preko lica ratnog zločinca, u Beogradu ga čuva policija

Nepoznati počinioci posuli su crnom farbom mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Sremskoj Kamenici. Oni su crnu farbu prosuli po Mladićevom licu, objavila je Autonomija.

Mural se nalazi na stadionu Fudbalskog kluba Fruškogorac.

Društvenim mrežama kruži fotografija murala sa crnom farbom i poruka: „Srećan 9. novembar svima koji slave!“

Beogradski mediji su javili da danas mural Ratnom zločincu Ratku Mladiću, u Njegošeoj ulici na Vračar,u u Beogradu čuva policija.

Foto: Danas

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopštila je da neće organizovati uklanjanje tog kako je planirala zato što mural Ratka Mladića u Njegoševoj ulici nije više običan mural.

“To je sada spomenik Ratku Mladiću, podignut od strane nepoznatog autora u julu ove godine, ali stavljen pod zaštitu države Srbije 5. novembra, rješenjem MUPć a i ministra Aleksandra Vulina i ćutanjem predsednika Vučića i Vlade Ane Brnabić. To je logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja od strane cijelog političkog i državnog aparata, i nedostatka hrabrosti i savesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda. To je spomenik “Srpskog sveta” koji Vulin kao glavni operativac u ime aktuelne vlasti u Srbiji, vrlo uspješno uspostavlja na ideologiji “Velike Srbije”. Zbog toga zakoni (trenutne) Srbije ovde ne važe, ni Zakon o javnom okupljanju, niti rješenja komunalne milicije o uklanjanju murala. “Srpski svet” ne mari za zakone Srbije ili granice Srbije i zemalja na Balkanu, “Srpski svet” ima ambiciju sve da pregazi”, istakli su iz Inicijative naglasivši da je to srž njihove borbe – protiv nacionalizma koji nas gura u nove ratove.

“Borimo se za mir, borimo se za ljudske živote, živote naših bližnjih i onih koje nikada nećemo upoznati”, poručili su i zaključili da su stotine murala i grafita podrške Ratku Mladiću u Beogradu i Srbiji odgovornost svih, ali i
Inicijative i svih onih pojedinaca i grupa koji su bili spremni da dođu u utorak, ali ovaj spomenik u Njegoševoj je postao državna odgovornost.

Kako je navedeno Mladić u Njegoševoj je sada semafor koji pokazuje pravo lice državne politike – da li ima pomirenja, da li ima vladavine prava, demokratije, regionalne saradnje, evropskih integracija. Da li treba da bude Bulevar Zorana Đinđića ili Bulevar Ratka Mladića?

Deveti novembar je Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: