Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

STAV: Zukorlić proglasio administrativnu autonomiju od IZ u BiH (VIDEO)

Muamer Zukorlić, koji je Islamsku zajednicu u Srbiji sveo na nivo političke organizacije, očito želi sva prava unutar Islamske zajednice u BiH, ali bez ikakve druge obaveze. Administrativno bi htio biti potpuno nezavisan a, u isto vrijeme, administrativno bi uzeo prava odlučivanja unutar Sabora IZ ili kada mu radi političke kampanje zatreba kandidirati se za reisul-ulemu i sl.

Iako je svima sasvim jasno da je srbijanski političar Muamer Zukorlić stvarni poglavar Islamske zajednice u Srbiji, on se potrudio da još jednom sa beogradskih TV ekrana to eksplicite potvrdi. Gostujući na srbijanskoj televiziji K1, u emisiji “Uranak”, Zukorlić je, između ostalog, govorio i o Islamskoj zajednici i vezama sa Sarajevom. Bivši muftija se pred srbijanskom publikom pokušao “oprati” od Sarajeva pa je tumačeći Ustav Islamske zajednice u Srbiji rekao da je njen administrativni centar u Beogradu i Novom Pazaru, a ne u Sarajevu.

Naravno, ovo je pitanje na koje je sedmični list „Stav“ u više navrata upozoravao bošnjačku javnost posebno jer je Islamska zajednica u Srbiji, barem formalno, sastavni dio Islamske zajednice u BiH.

Jer Zukorlić, koji je Islamsku zajednicu u Srbiji sveo na nivo političke organizacije, očito želi sva prava unutar Islamske zajednice u BiH, ali bez ikakve druge obaveze. Administrativno bi htio biti potpuno nezavisan a, u isto vrijeme, administrativno bi uzeo prava odlučivanja unutar Sabora IZ ili kada mu radi političke kampanje zatreba kandidirati se za reisul-ulemu i sl.

Jedno je sigurno, kada mu je trebalo Sarajevo, prilikom podjele Islamske zajednice u Srbiji, maksimalno je to emotovno koristio kod Sandžaklija. Tvrdili smo da je to bilo neiskreno i populistički. Danas se i kroz same riječi političara Zukorlića to potvrđuje.

 

Izvor: https://stav.ba/vijest/video-zukorlic-proglasio-administrativnu-autonomiju-od-iz-u-bih/188

Povezane vijesti

%d bloggers like this: