Aktuelno Društvo Globus Politika

Stop za nova poglavlja, Evropska unija opet nezadovoljna vladavinom prava u Srbiji

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svjetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Značajan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocjenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, prije svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rješenje usvojena je odluka da se sa Srbijom 22. juna održi politička „eksplanatorna“ međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sljedećoj međuvladinoj konferenciji.

Uprkos tome, veći broj zemalja članica, među kojima Njemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska, ostao je pri stavu da će za odluku o otvaranju biti potrebno više vremena i konkretnih rezultata, a neke članice pokrenule su i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Kako se navodi, imajući u vidu stav Evropske komisije i snažnu podršku mnogih zemalja otvaranju klastera, EU će na političkoj međuvladinoj konferenciji pokušati da pošalje poruku ohrabrenja Beogradu, u situaciji kada nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno u posljednjih godinu i po dana.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine, a od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: