18 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Svjesni ozbiljnosti situacije u Preševskoj dolini i Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće u četvrtak su posjetile delegacije Albanskog nacionalnog vijeća i manjinske poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ u Skupštini Srbije i tom prilikom se susreli sa rukovodstvom Vijeća.

Narodni poslanici Šaip Kamberi (L) i Enis Imamović u razgovoru sa predsjednicom BNV-a Jasminom Curić. (Foto: SNews)

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednica BNV Jasmina Curić je rekla da su na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji iz 2018. godine, Bošnjačko nacionalno vijeće i Albansko nacionalno vijeće uspostavili saradnju i zajednički pristup u regionalnim politikama, programima i inicijativama kao i uspostavljanju zajedničkih mehanizama, zaštite, razvoja i unapređenja nacionalnih prava, sloboda i identitetskih pitanja.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić (Foto: SNews)

“Kao nastavak saradnje na realizaciji našeg memoranduma je i današnja posjeta predsjednika Albanskog nacionalnog vijeća i njegove delegacije koju čine i narodni poslanici poslaničkog kluba „Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka“ u novom sazivu republičke skupštine koji zastupaju interese Bošnjaka i Albanaca i drugih nacionalnih manjina i manjinskih naroda i koji ujedno čine jedinu opoziciju u skupštini Srbije. Mi smo iskoristili ovu priliku da upoznamo narodne poslanike sa položajem i statusom Bošnjaka kao i radom Bošnjačkog nacionalnog vijeća i sa poteškoćama sa kojima se susrećemo“, kazala je Curić.

Predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća Ragmi Mustafa je rekao da je danas sa partnerima iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća razmotrio mogućnosti za dalju saradnju u oblasti unaprjeđivanja kolektivnih prava bošnjačke i albanske zajednice.

Predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća Ragmi Mustafa (Foto: SNews)

“Svjesni ozbiljnosti situacije u Preševskoj dolini i Sandžaku mi moramo uspostaviti saradnju u regionalnim politikama, programima i inicijativama. U razgovoru sa poslanicima manjinske grupe u Skupštini Srbije imali smo priliku da predstavimo naše probleme kako bi naši poslanici na najbolji način i predstavili to skupštini. Na taj način stvaramo novi mehanizam saradnje”, rekao je Mustafa.

Sastanku su prisustvovali poslanici manjinske poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi, Selma Kučević, Mirsad Hodžić i Enis Imamović te predsjednik Skupštine opštine Bujanovac Enver Ramadani.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: