26 Aprila, 2024
Društvo Novi Pazar Sandžak Vremeplov

Podsjećanje na vješala u Novom Pazaru: Poznata naprava na vrh čaršije

Građanima Novog Pazara i Sandžaka dana su malo poznate okolnosti, strahovi i životna iskušenja koja su postojala tokom historije, pogotovo nakon balkanskih i dva svjetska rata.

Prelistavajući brojeve lista “Novopazarski glasnik”, prosrpskog glasila koje je izlazio u Novom Pazaru nailazimo na potvrdu da su nakon pada turske i dolaskom srpske vlasti na “Vrh čaršije” bila postavljena vješala.

Novopazarski glasnik u oktobru 1932. godine, navodeći da je te godine najskromnija proslava, piše da je prošlo dvadeset godina od kako je “oslobodilačka srpska vojska ušla u Novi Pazar, oslobađajući Stari Ras od tuđinskog gospodarstva”.

“…Ali srpska vojska nije u sebi gledala samo pobednika, već oslobodioca, predajući prošlost zaboravu. Dokaz je za to što tada podignuta poznata naprava na vrh čaršije, nije primenjena ni na koga, već su je, kažu deca koristila za ljuljašku neko vreme dok nije uklonjena”, piše između ostalog u novinama čiji je vlasnik i štampar bio Ljubomir Jovanović.

U tekstu se konstatuje da je Novi Pazar 1932. godine imao nešto više od 11 hiljada stanovnika, a odmah “nakon oslobođenja 1912.” 18-20 hiljada.

“Centar Sandžaka do Metaljke i živo trgovačko mesto sa poslovnim vezama sa Skopljom i Solunom. Ali nije bilo prave slobode i jednakosti već povlašćeni i podvlašćeni-raja. Bezbednost takođe nikakva”, stoji između ostalog u Novopazarskom glasniku iz 1932. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: