29 Novembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak

Mešihat IZ-e Sandžaka pozvao sve vjernike i imame na bratski odnos: Štetne izjave Dudića politički naručene, protivne su učenju islama i riječima poslanika Muhameda a.s.

Islamska zajednica Srbije, Mešihat IZ-e Sandžaka je u reagiranju najoštrije osudio i odbacio “radikalnu retoriku i govor mržnje Dudića kao neislamski, tendeciozan i štetan iz više razloga”.

Kako se navodi, povodom govora Dudića prilikom otvorenja džamije u Sjenici, ovakvi iskazi su protivni opštem interesu muslimana jer udaljavaju muslimane i Islamske zajednice od procesa ujedinjenja.

Nalašava se da se ovim izjavama nastoji “poništiti trud prijatelja našeg naroda iz Dijaneta Republike Turske, Rijaseta IZ u BiH i lokalnih političkih faktora na putu pomirenja Islamskih zajednica, produbljuju podjele i sjeme su mržnje, netrpeljivosti i sukoba”.

Ocjenjuje se da su izjave Dudića protivne učenju islama i riječima poslanika Muhameda a.s.: “Klanjajte za svakim muslimanom, dobrim i lošim, i klanjajte svakom muslimanu dobrom i lošem” .(Ahmed, Ebu Davud ).

“Zato je stav ehli sunneta jedinstven da se namaz klanja za svakim muslimanom. Ovakvi stavovi štetni su za islam, proces pomirenja muslimana, kao i za Islamsku zajednicu jer proglašavanje vjernika nevjernicima zbog nekog grijeha odlika je sektaških učenja, nekad haridžija, a danas džema’atu tekfira; Govor Dudića nanosi štetu dini Islamu, autoritetu svih imama, ali i svih pripadnika islama, jer je izrečen na javnom skupu u imamskoj odori. Reakcije džematlija na licu mjesta napuštanjem skupa, reakcije vjernika na medijima i društvenim mrežama su pokazatelj kolika se šteta nanosi ugledu imama i svih vjernika”, piše u saopštenju Mešihata IZ-e Sandžaka.

Dodaje se da iz neposredne komunikacije sa svojim kolegama, službenicima institucije koju trenutno predvodi Dudić, pouzdano znaju da iskreno rade na postizanju ujedinjenjinja islamskih zajednica i vjernika općenito i da se zasigurno ne slažu sa ovakvim štetnim izjavama Dudića koje su nesumnjivo “politički naručene i koje imaju samo jedan cilj, a to je sprječavanje pomirenja i jedinstva na kojem uporno radimo i za kojim svi toliko žudimo”.

U saopšenju pozivaju sve čestite i učene imame da pokažu vjerničko dostojanstvo i odgovornost te da se ograde od ovakvih istupa svojih predstavnika i izjava koje, navodi se, pozivaju na mržnju i sukob i koje su sa aspekta islama nedozvoljene, te da se posvetimo lijepim mislima, riječima i djelima uz ustrajnost u našem zajedničkom radu na postizanju sveopšteg pomirenja i jedinstva svih muslimana Republike Srbije.

Pozivaju Rijaset IZ u BiH da se ogradi od Dudićevih izjava koje, ocjenjuju, štete islamu i procesu pomirenja muslimana na ovim prostorima.


“Njegov odlazak u Kinu, intervju pun uvrijeda nakon povratka kao i posljednje izjave u javnosti očigledno su protiv interesa Islamske zajednice i naroda. Sve vjernike, pozivamo na bratski odnos prema svim sljedbenicima šehadeta i da ne dozvole da sjeme mržnje bude posijano u njihovim srcima. Uz želju i dovu Uzvišenom Allahu da svi muslimani svijeta dane predstojećeg Ramazana provedu u miru, bereketu, ibadetu i međusobnoj solidarnosti i ljubavi”, poručeno je iz Mešihata IZ-e Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: