29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Tribina SPP-a: Novi Pazar ima veliki dug i sistemsku korupciju, a Novopazarci traže trotoare

Dug Novog Pazara prevazilazi svaku moguću normalnu proporciju, ovaj grad ima veoma razvijenu sistemsku korupciju, a većina Novopazaraca je izrazila želju da dobije trotoare, predočeno je na trbini „Održivi razvoj Novog Pazara – Borba protiv korupcije i kriminala kao ključ ekonomskog napretka i preduslov za investicije u infrastrukturu i privredu”.

Na skupu koji je u četvrtak u Novom Pazaru organizirala Stranka pravde i pomirenja (SPP) je poručeno da ova stranka ima najbolji plan za razvoj Novog Pazara i Sandžaka.

Potpredsjednik stranke Edin Numanović je istakao da je stope nezaposlenosi u Novom Pazaru preko 50 posto, dug grada preaziazu svaku moguću proporciju, te da sve te probleme primjećuje i lokalna vlast u Novom Pazaru ali da ne daje adekvatna rješenja.

„Njihov odgovor na sve probleme koje sam naveo sastoji se u tome da na neki način bace prašinu narodu u oči, nekim šminkanjem i nekim nebitnim stvarima zamažu oči i skrenu pažnju sa ovih problema, to nikako nije dobro. Dobro je što je Adem Ljajić počeo da igra za NovI Pazar. Meni je lično drago što se u Novi Pazar vraćaju igrači koji su potekli sa ove kaldrme i uživat ću da gledam kako naš klub napreduje, ali to ne znači da ćemo zaboraviti da je u Novom Pazaru preko 50 posto nezaposlenosti. To što klub napreduje je dobro ali nećemo zaboraviti da dug Novog Pazara prevazilazi svaku moguću normalnu proporciju u odnosu na budžet i prilike u samom Novom Pazaru. Nećemo zaboraviti da još uvijek nisu ukorićene ni rijeka Jošanica, ni Trnavica, a gubili smo živote. Nećemo zaboraviti ni na ekološku situaciju u Novom Pazaru”, naveo je Numanovi, dodavši i da Novi Pazar nema javni saobraćaj i da je to na jako niskom nivou.

Ministar zadužen za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek ponovio je da “imamo jedan paradoks u Novom Pazaru, a to je da smo okruženi planinama Golijom, Rogoznom, Pešterskom visoravni, da je ovo grad koji leži na pet rijeka, da nemamo tešku industriju, a da smo uorkos tome, ne samo najzagađeniji grad u Srbiji već nekoliko puta zagađeniji grad od najzagađenijeg gradovaa u Evropskoj uniji.”

Đerlek je podvukao da ne postoji mogućnost da se ekonomski razvijate ako ne privučete investitore i da je najvija pravna i politička sigurnost, te da je sve povezano sa kriminalom i korupcijom.

“Ako na jednom mjestu imate sve moguće preduslove a nemate političku i pravnu sigurnost, ako je visok stepen kriminala i korupcije, nijedan investitor bio on iz Turkse, Japana, Francuske ili Njemačke, neće doći u tu sredinu jer mu je ugrožen i život i njegovo poslovanje, što znači da je ključ ekonomskog razvoja u Novom Pazaru, pored infrastrukture, borba protiv kriminala i korupcije i to je ono o čemu je naš rahmetli lider Muamer Zukorlić često govorio, često je to akcentovao.”

Đerlek ke kazao da je Novi Pazar dvije decenije imao ministra u Vladi Republike Srbije, koji je imao lokalnu vlast u Novom Pazaru, a da “nije bio kadar da obezbijedi minimum infrastrukture za dolazak investitora i za pokretanje bilo kakve proizvodnje.

Ocjenio je da u Novom Pazaru postoji o veoma razvijenu sistemsku korupciju i kao primjer naveo javnu nabavku vezanu za azil za pse.

„Znamo da su hapšeni u lokalnoj samoupravi zbog korupcije, zbog trgovine uticaja, zbog zloupotrebe službenog položaja, zbog malverzacije sa javnim nabavkama i evo sada prave malverzaciju. Kada je u pitanju azil za pse, čuli ste da je prvi tender probao ali možda niste čuli da je i drugi tender propao zato što su namjerno onemogućili ponuđače da se prijave na javnu nabavku. Namjerno su spriječili da riješimo problem pasa lutalica. Sada se novac koji je opredijeljen za naše građane vraća u budžet i bit će raspoređen u druge gradove, jer su namjerno onemogućili da to radimo”, ukazao je Đerlek.

-Najtraženiji trotoari, pomjeranje s mrtve tačke, autoput i aerodrom

Predjsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić je predočio da je Novi Pazar šesti po veličini grad u Srbiji i drugi po veličini bošnjački grad u svijetu, kao jedini grad sa preko 100 hiljada stanovnika koji nije administrativni centar.

“Zato je nama stalo da Novi Pazar bude razvijen, moderan i prosperitetan grad. Univerziteti su donijeli veliku promjenu našem gradu. Ja ne mogu da zamislim da grad Novi Pazar se ikad vrati na ono na čemu je bio prije, da bude sa jednim ili nijednim univerzitetom. Stranka pravde i pomirenja hoće razvoj visokog obrazovanja i generalno obrazovanja u Novom Pazaru. Zato mi želimo da Novi Pazar dođe na stepen da može imati i pet univerziteta i to nije uopšte nerealno”, kazao je on.

Prezentujući rezultate anketa o potrebama građana Novog Pazara, Zukorlić je naveo da se najveći broj Novopazaraca izjasnio da želi da ima trotoare

“Hoćemo trotoar, 40 posto ispitanika je izrazilo želju da dobije trotoar, posebno oni koji žive u velikim ulicama i na velikim putevima”, naveo je on i naglasio da je Novi Pazar grad u kojem se svaku četvrtu godinu gradu troši budžet u istom iznosu od 32 miliona eura.

“Svake četvrte godine rade kišnu, fekalnu kanalizaciju, vodovod, asfalt, uličnu rasvetu. Je li to u redu, je li to ljudski”, upitao je on u obraćanju članovima i simpatizerima SPP-a.

Zukorlić je istakao da su prethodnih dana obilazili mještane Novog Pazara, navodeći neke probleme o kojima su im mještani govorili.

„Žalili su mi se mještani naselja Jasenovik da za put asfaltni koji je urađen u tom selu, morali su u kešu da sakupe 160 hiljada eura i da ponesu na ruke jednom gradskom funkcioneru. Onda su mi i u Zaguljači također kazali da su oni morali da sakupe 70 hiljada eura prije nego je rađen asfalt i da ponesu funkcioneru koji vodi urbanizam u Gradskoj upravi. Onamo gdje se mi budemo pitali, nećemo pljačkati narod, a ko ne vjeruje, pošto lopovi ne vjeruju poštenima da neće krasti kada dođu na vlast, neka odu u Kamešnicu i neka pitaju koliko je mještane Kamešnice koštao asfalt. Neka odu u Žitniće, u Ursule, u Nikića potok i sve to u opštini koja je za tri godine vratila 80% duga koji je iznosio 6,5 miliona eura.”

Podsjetio je i na sporazum koji je Stranka pravde i pomirenja (SPP) potpisala sa Srpskom naprednom strankom (SNS), navodeći da se on odnosi na auto-put koji če proći kroz Sandžak, gasovod koji se intenzivno gradi, kao projektnu dokumentaciju za željeznicu i za aerodrom.

“Radimo na tome, nije nam baš lako to su krupne stvari i veliki su to projekti. Pravimo plan, to nije nešto što može brzo, prođu kampanje i izbori ali daj da nešto pomjerimo sa mrtve tačke, daj da koliko toliko doprinesemo da se ti veliki projekti ostvare. Vidim Sandžak, vidim Novi Pazar kao mjesto koje auto-putem dolazi brzo i bezbjedno u Beograd, Sarajevo, na more, u Istanbul, Frankfurt, Beč, Berlin. Vidim Novi Pazar kao mjesto koje će jednog dana imati svoje avionske linije i prema Frankfurtu, Beču, Istanbulu, Antaliji, to su mi sve kazali da je moguće, da je realno”, predočio je Zukorlić

Naveo je da priželjku obnovu Kolo džamije, Ejup-begove džamije u Novom Pazaru da će, kada budu vlast to omogućiti.

“Ako treba, mi se stavljamo na raspolaganje Islamskoj zajednici, samo neka kaže, lično ću da predvodim oslobađanje vakufa Kolo džamije i Ejup-begove džamije i neće mi biti prvi put jer ono kako smo prije radili, u svakom trenutku ćemo biti spremni da opet radimo ako treba”, poručio je Usame Zukorlić.

Izvor i foto: SPP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: