Aktuelno Društvo Turska

Turska: U zemljotresu do sada 2.379 osoba je poginulo, blizu 15 hiljada povrijeđenih

U razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jug Turske najmanje 2.379 osoba je poginulo, dok su najmanje 14.483 povrijeđene, objavila je Anadolija.

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay potvrdio je da je istovremeno je u akcijama spašavanja dosad ispod ruševina spašeno 7.840 osoba.

Dodao je kako je trenutno 11.022 spasilačkih ekipa na terenu i potraga za preživjelima se nastavlja.

Oktay je rekao da je 338.000 preživjelih žrtava zemljotresa smješteno u domove univerziteta i skloništa pod upravom Ministarstva nacionalnog obrazovanja.

Usljed razornih zemljotresa urušeno je više od 6.000 stambenih objekata.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa danas proglašena i sedmodnevna žalost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: