Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Turski ambasador Aksoy u prvoj posjeti Sandžaku: Nastavićemo da podržavamo prosperitet ove regije

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Beogradu Hami Aksoy danas je nakon posjete Bošnjačkom nacionalno vijeću (BNV) poručio je da će njegova zemja nastaviti svoje aktivnosti u smjeru razvoja regije Sandžak i da će “nastavit da bude uz braću Bošnjake”. Aksoy se prilikom prve posjete predstavničkom tijelu Bošnjaka u Srbiji susreo sa rukovodstvom Vijeća.

Nakon susreta, u zajedničkom obraćanju medijima, predsjednica BNV Jasmina Curić je kazala da se posebno raduje jer je prva zvanična posjeta ambasadora Aksoya upravo Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

„Danas smo imali konstruktivan razgovor, gdje smo sumirali sve projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, a uz podršku Repubike Turske. Koristim priliku da se još jednom zahvalim na svim realizovanim projektima u Sandžaku koje je finansijski podržala Republika Turska preko svojih agencija i razvojnih programa. Razgovarali smo o budućoj saradnji za koju se nadamo da će biti svima od koristi, kako Bošnjacima tako i ostalim građanima Sandžaka. Bošnjaci imaju neraskidive veze sa Republikom Turskom i zato je saradnja sa ambasadom Turske od neprocjenjive vrijednosti za nas u Sandžaku“, kazala je Curić.

Turki ambasador je nakon sastanka čestitao mjesec Ramazan Bošnjacima u Sandžaku i istakao da je za Tursku veoma važan razvoj ove regije.

“Danas smo imali plodotvoran sastanak sa predsjednicom i članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Odnosi između Turske i Srbije su na najboljem nivou u historiji. Zahvaljujući dobrim odnosima između Turske i Srbije, trudit ćemo se da damo doprinos razvoju Sandžaka. Naše organizacije poput TIKA-e, YTB-a, Diyanet-a i instituta Yunus Emre realizuju veoma važne projekte na ovom prostoru i zbog toga je za nas veoma važan razvoj ovog područja. Preuzeli smo veoma bitan korak 2019. godine i mislimo da će projekti poput izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd i rekonstrukcije putnog pravca Novi Pazar – Tutin biti od koristi za razvoj ovog regiona. Za nas je veoma bitan prosperitet ovog regiona i naroda koji živi ovdje i mi ćemo nastaviti svoje aktivnosti u tom smjeru i nastavit ćemo da budemo uz našu braće Bošnjake“, poručio je Aksoy.

Današnjem sastanku prisustvovao je i generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol.

Ambasador Turske Hami Aksoy danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Novom Pazaru i Sandžaku. On je posjetio i gradsku upravu Novog Pazara i susreo se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i saradnicima.

Novi ambasador Republike Turske u Beogradu Hami Aksoy imenovan je u decembru 2020. godine, a dužnost najznačajnijeg turskog diplomate u Beogradu preuzeo je početkom ovog mjeseca. Prije preuzimanja dužnosti u Beogradu, Aksoy je bio portparol Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: