Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Turska

Turski konzul u Novom Pazaru Bašar Bašol danas stupio na dužnost

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol danas je zvanično započeo svoju dužnost.

Kako je objavljeno na zvaničnoj fb stranici Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, uz prisustvo turskog ambasadora Hami Aksoya, Bašol je primio egzekvaturu (dozvola kojom jedna vlada daje odobrenje konzulu strane države, koji je kod nje akreditovan, da može vršiti svoje funkcije) od zamjenice ministra vanjskih poslova Srbije, ambasadorke Vere Vukićević.

Pored toga, imao je sastanak sa generalnim direktorom protokola Ministarstva vanjskih poslova Srbije Draganom Petrovićem.

Na oficijelnoj fb stranici Konzulata, koja je juče postavljena, je objavljeno da se sa turskim ambasadorom u Beogradu Hami Aksoy-em danas susreo predsjednik Tursko – Srpskog poslovnog vijeća (DEIK) Bayram Akgulom.

“Razmjenili smo mišljenja na koji način bi mogli da povećamo ulaganja naše zemlje na području Novog Pazara”, objavio je turski konzul u Novom Pazaru.

Datum zvaničnog otvaranja Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru još nije saopšten, a prema najavama iz diplomatskih izvora to se očekuje u toku ovog mjeseca kada bi Srbiju i Novi Pazar trebalo da posjeti šef turske diplomatije Mevlu Cvausoglu.

Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru biće prvo strano diplomatsko predstavništvo u Sandžaku, u novijoj historiji.

Pored Turske do kraja ove godine se očekuje otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: