20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Ugostitelji Sandžaka: Usvojen je naš prijedlog za radno vrijeme u ramazanu

Nakon što je “Udruženje ugostitelja Sandžaka” uputilo zvaničan apel, a koji su podržale i lokalne samouprave Grada Novog Pazara i opštine Tutin i Sjenica, Vlada Srbije je dozvolila ugostiteljskim objektima produžen rad  do 23:30 sata u mjesecu ramazanu.

Ova odluka će, ocjenjuju iz Udrženja ugostitelja Sandžaka (UUS), puno značiti ugostiteljskom sektoru, koji je u prethodnih godinu dana pretrpeo najveće gubitke, a sve zbog mjera zaštite stanovništva koje su najviše pogađale ugostitelje.

Ugostitelji Sandžaka su istakli zadovoljstvo i uputili zahvalnost svima koji su pomogli u donošenju ove odluke, a napominju da će se maksimalno voditi računa o poštovanju epidemioloških mjera.

“Želim da obavestim sve članove našeg udruženja da je Vlada Republike Srbije, i lokalne samouprave Grada Novog Pazara, Tutina i Sjenice, imali sluha za naše zahtjeve, i dozvoljen nam je rad lokala do 23:30 sata u mjesecu ramazanu. Hvala vam svima na ukazanom povjerenju”, objavio je predsjednik USS-a Senad Koničanin.
Predsjednik Odbor za ljudska i manjinska prava Narodne skupštine Republike Srbije i narodni poslanik SDPS-a Muamer Bačevac apelovao je prije tri dan na Vladu Srbije ističući da su ugostitelji iz Novog Pazara zatražili su od Vlade Republike Srbije da za vrijeme ramazana ugostiteljski objekti na teritoriji Sandžaka rade za vrij eme iftara, odnosno od 19.30 do 23.30 časova.
“Sveti mjesec ramazan počinje 13. aprila i trajaće narednih 30 dana. Obzirom da se tokom ramazanskog posta, posti u toku dana, kafići i restorani uglavnom ne rade, tako da bi ovaj zahtjev za specifičnim radnim vremenom mnogo značio ugostiteljima u Sandžaku. Ako bi se zadržalo radno vrijeme koje je trenutno odredio Krizni štab, ovi lokali u praktično ne bi radili. To bi bio dodatni udar na ionako isrpljene ugostitelje i nepovoljno bi uticalo na muslimansko stanovništvo i njihove uobičajene ramazanske navike”, naveo je Bačevac da kao predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine apeluje na Vladu Republike Srbije i Krizni štab da ovu inicijativu prihvate, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje se sprovode na teritoriji naše zemlje.
Ikazujući da građani Sandžaka islamske i pravoslavne vjeroispovjesti vijekovima žive u harmoniji i poštovanju međusobnih tradicija i običaja Bačevac je pozvao Vladu i Krizni štab da ovom odlukom omogući da se ova tradicija nastavi.
“Donošenjem ovakve odluke potvrđujemo poštovanje vjerskih različitiosti u našoj državi i motivišemo jedni druge na međusobno upoznavanje i uvažavanje. Usvajanjem ove inicijative Vlada pokazuje da ima iskrenu želju da uvaži vjerske posebnosti svojih građana”, predočio je narodni poslanik SDPS-a Muamer Bačevac.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: