25 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Turski konzul u Novom Pazaru posjetio centralu SDP-a i lokalni odbor SNS-a

Prvi turski konzul u Novom Pazaru  Bašar Bašol je drugog dana zvaničnih susreta posjetio Sandžačku demokrtasku partiju (SDP) i lokalni odbor Srpske napredne stranke, i razgovorao sa predstavnicima tih stranaka.

Hasanović i turski konzul Bašol

Predsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihad Hasanović je nakon susreta sa Generalnim konzulom Republike Turske u Novom Pazaru, Bašarom Bašolom, izjavio da je turski konzulat u Novom Pazaru “formiran nakon višegodišnjeg, predanog zalaganja osnivača SDP Rasima Ljajića ostvarenju tog cilja”, kao i da je SDP – pouzdan partner u sprovođenju politike unutarbošnjačkog pomirenja.

“Historijski trenutak za Sandžak, odluka o formiranju Konzulata je i rezultat ozbiljnog rada na izgradnji i očuvanju dobrih odnosa Srbije i Turske. Ne zaboravimo da je predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan dva puta bio gost Novog Pazara, što je takođe izuzetno važno”, rekao je Hasanović, saopšteno je iz SDP-a.

Prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja je i višedecenijska, historijska veza među Bošnjacima Srbije i Turske, koji su u svakom momentu most povezivanja i učvršćivanja odnosa dve zemlje.

Hasanović je ocjenio da je turski konzulat u Novom Pazaru višestruko značajan za narod u Sandžaku, i da će konzul Bašol i svi njegovi saradnici u SDP – u, kao odgovornoj političkoj patiji, uvijek imati iskrenog sagovornika i pouzdanog partnera.

“SDP je stranka svih dobronamjernih ljudi različitih interesovanja, stručnih profila, partija koja uvažava sve generacije i nacionalnosti. Zastupamo i sprovodimo politiku saradnje i pomirenja, od čega nismo odustali ni pred najvećim izazovima. Sa konzulom smo danas razgovarali o oblicima podrške takvoj politici, čiji su neki od ciljeva jedinstvena Islamska zajednica i unutarbošnjačko pomirenje”, navedeno je iz SDP-a.

Na zvaničnoj fb stranici Konzulata objavljeno je da su posjetili Sandžačku demokratsku partiju i imali vrlo efikasan sastanak sa predsjednikom te stranke Nihatom Hasanovićem.

Turski konzul je posjetio sjedište Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru i imao sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Novog Pazara Igorom Novovićem.

Turski diplomata se na ranije danas, na početku posjeta političkim strankama, susreo sa liderom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: