28 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Politika Sandžak Tutin

Tutin “presudio”, SDA Sandžaka na parlamentarnim izborima najjača bošnjačka stranka u Sandžaku

Nakon ponavljanja parlamentarnoh izbora na biračkom mjestu broj 40 u Tutinu, preliminarni rezultati pokazuju da je, prema ukupnom broju osvojenih glasova, SDA Sandžaka najjača bošnjačka stranka na području Sandžaka.

Na ponovno glasanje svoje biračko pravo je u mejstu Morani, od ukupno upisani 396, iskoristilo 112 građana.

Na tom biračkom mjestu prema nezvaničnim rezultatima najveći broj glasova – 78 osvojila je lista SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin. Lista “Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratska zajednica Hrvata u Vojvodini” je na drugom mjestu sa 20 glasova, na trećem mjestu je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” sa 7 i lista “Srbija proti nasilja – Miroslav Aleksić, Marinika Tepić”, sa 6 glasova.

Nakon pristiglih rezultata sa ovog biračkog mjesta SDA Sandžaka je bošnjačka partija koja je osvojila najviše glasova na području sandžačkih opština, pretekavši listu koju predvodi Stranka pravde i pomirenja (SPP).

Prema analizi portala Takt za peliminarne rezultate sa paramentarnh izbora održanih 17. decembra SPP je u odnosu na SDA Sandžaka bila u prednosti za 0,1 posto, odnosno za 20 glasova.

Današnji rezultat sa ponovonog glasanja u Mornima je, što se područja Sandžaka promjenio odnos snaga u korist SDA Sandžaka za 58 glasova.

Sandžačka demokratska partija (SDP) koja je registrovana kao stranka bošnjačke nacionalne manjine do sada nije samostalno izlazila na parlametarne izbore već je uglavno bila dio listi srpskih nacionalnih stranaka ili koalicija formirnih na nivou države.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: