26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog napada na urednika SNews-a.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je postupak protiv dva osumnjičena lica zbog napada na urednika SNews-a Medina Halilovića, 7. septembra ove godine kada je ispred Dijagnostičkog centra OB Novi Pazar izvještavao o štrajku glađu Ruždije Šabotića.

Haliloviću je iz tužilaštva upućen poziv da u svojstvu svjedoka-oštećenog 29. decembra ove godine bude ispitan u postupku koji se, kako je navedeno, vodi protiv osumnjičenih Nedžada Mujkovića i Esada Ikića, zbog izvršenja krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti i krivičog djela Sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanje programa.

Nakon napada i prijave policiji uredniku SNews-a je rečeno da će pripadnici PU Novi Pazar, po nalogu tužilaštva, protiv osumnjičenog Mujkovića podnijeti prekršajnu prijavu.

Halilović je 27. oktobra zbog izvšenja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti (Član 138 st.3 KZ RS, vezano za član 112 st.32 KZ) i Sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanje programa ( Član 149 st.1 KZ RS) podnio krivičnu prijavu protiv Nedžada Mujkovića.

Zbog krivičnog djela sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanje programa ista krivična prijava se odnosi na Esada Ikića i još tri NN lica, (radnika obezbjeđenja Opšte bolnice Novi Pazar) i NN pripadnika policije PU Novi Pazar.

Iz Misije OEBS-a u Srbiji potvrdili su ranije da je predstavnik te međunaradne organizacije za slobodu medija (OSCE Representative on Freedom of the Media) obavješten o napadu na urednika informativnog portala SNews, Medina Halilovića.

Stalna radna grupa za bezbjednost novinara, koju čine visoki predstavnici tužilaštva, policije, novinara i medijskih udruženja, takođe je upoznata sa ovim incidentom.

– Ljajićeva SDP napadala Halilovića i istjerivala s posla

Medin Halilović je kao novinar i sindikalni predstavnik ranije više puta bio izložen prijetnjama, verbalnim i fizičkim napadima, uglavnom od strane bivših i sadašnjih pristalica i aktivista SDP-a Rasima Ljajića. Na njega je u prethodnih 15 godina registrovano na desetine napada, a ni u jednom od procesuiranih slučaja niko nije osuđen, niti je na bilo koji način snosio odgovornost.

 

Policija nikada nije procesuirala osumnjičene za ove prijetnje niti je Haliloviću predočila zašto to nije učinila

Ilustrativan primjer su prijeteće i uvredjive SMS poruke koje su u julu i septembru 2006. upućivane ovom novinaru. Pripadnici policije u Novom Pazaru i tužilaštvo nikada nisu identifikovali i pronašli osumnjičene, niti su bilo koga obavjestili iz kojih razloga to nisu učini.

Kao novinar Regionalne tv Novi Pazar Medin Halilović je bio prvi radnik nekog javnog lokalnog preduzeća kome je početkom 2009. godine uručen nezakonit otkaz o radu, nakon što je na vlast došla Ljajićev SDP. Pavosnažom presudom je vraćen na posao uz isplaćene odštete.

Već deset godina profesionalo je angažovan za jednu svjetsku novinsku kuću. Sarađuje i piše za nekoliko medija u regionu, a prije dvije godine pokrenuo je informativni portal na bosanskom jeziku SNews.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: