23 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Život

U Beranama opet radi aerodrom: Održana hidro avio-regata “Montadria”

Tokom Druge međunarodne hidro avio-regate, od 1. do 5. juna, 20 aviona, helikoptera i žirokoptera iz 12 zemalja Evrope i regiona, je u Crnog Gori letjelo od Tivta prema, Pivskom jezeru, Plavskom jezeru i Beranama.

Prvi letački dan je počeo je letom Tivat, Herceg Novi, Dubrovnik, Budva, Bar, Skadarsko jezero, Rijeka Crnojevića, Cetinje, Lovćen, Kotor i sva Boka nazad do Tivta, a u četvrtak, 2. juna, upriličena je ceremonija svečanog otvaranja ispred Muzeja kolekcije pomorskog nasleđa u Portu Montenegro.

Opština Berane i Turistička organizacija je u trećem programskom danu regate ugostila učesnike i pilote.

Aviatičari su poletjeli iz Tivta preko Budve prema Skadarskom jezeru, Podgorici, Nikšiću Plužinama, Žabljaku, Pljevljima, Mojkovcu, Kolašinu, Bijelom Polju do beranskog Aerodroma sa slijetanjem oko 15 sati.

Cilj Avio regate je, kako su istakli organizatori, bio da kroz tri tematska dana da osvrt na historiju Crne Gore u hidroavijaciji, pokretanje sportskih aero klubova, prezentovanje ljepota Crne Gore , kao i osvrt na davno zaboravljene aerodrome kao što su aerodromi u Ulcinju, Plužinama, Beranama, Žabljaku, Cetinju, Beranama, Pljevljima.

Drugi dan regate bposvećej je crnogorskim aerodromima, kako onim koji su u finkciji, tako i onima zaboravljenima. Planirane aktivnosti su realizovane na Aerodromu u Beranama.

“Želimo da pokažemo da je upravo ovakva vrsta aviona sa idealna za prvonačelno aktiviranje i povezivanje Aerodroma Berane čak i sa postojećom infrastrukturm sa regionom i njegovo dalje umrežavanje u mrežu održivih sportsko turističkih aerodroma i hidrodroma Crne Gore i Evrope. Takva mreža može da donese ogromni turistički efekat i razvoj sjevernih opština i njihovo brzo povezivanje sa svim destinacijama uključujući luksuzne destinacije”, naveli su oni.

Podsjećamo prošle godine su na prvoj Medjunarodnoj hidro avio-regati ispisane nove stranice crnogorske hidroavijacije i po prvi put u historiji realizovano je slijetanje vazduhoplova na Pivsko, Šasko i Plavsko jezero.

 

Izvor i foto: Opština Berane

Povezane vijesti

%d bloggers like this: