Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

U masovnoj grobnici kod Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba

U nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u općini Kalinovik, pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnog grobnici, tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba čiji su ostaci pronađeni, saopštilo je danas Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije koja se, na navedenoj vrlo nepristupačnoj lokaciji, vrši već 7 dana, u svim vremenskim uslovima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

“Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH”, navodi se u saopštenju.

U procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe – INO BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebni radni i mehanizacija, kao i policijski službenici SIPA-e, te policijski službenici MUP-a RS koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uključenih u proces traženja nestalih osoba u BiH.

Do saznanja o navedenoj lokaciji, za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor i foto: Tužilaštvo BiH

Povezane vijesti

%d bloggers like this: