27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

U OB Novi Pazar kompleksna situacija, Lejla Ćeranić ima poziciju načelnika odjeljenja

Nakon sastanka srbijanskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa predstavnicima udruženja “Ujedinjeni protiv kovida” saopšteno je da je situacija u Novom Pazaru kompleksna i da načelnica Infektivnog odjeljenja dr Lejla Ćeranić ostaje na toj poziciji ako želi.

Kako je objavio RTS sastanak je trajao više od sat i po vremena, a predstavnici udruženja “Ujedinjeni protiv kovida” ocjenili su ga kao kostruktivan.

Predstavnik udruženja “Ujedinjeni protiv kovida” Vuk Vučić je izjavio da je prva stavka sastanka bio pritisak na kolege.

“Dogovor je da mi naše članove, potpisnike apela, navedemo njihova imena i dođemo na razgovor sa njima da redefinisali tu situaciju i vidimo da li je neko od naših članova i ko smenjen i zbog čega. Što se tiče doktorke Lejle Ćeranić, ona ima poziciju načelnika odjeljenja. Ako želi da bude načelnik ne može da bude smijenjena”, kazao je Vučić.

On je dodao da su insistirali da se institucije uključe u rad Kriznog štaba i da je ministar Lončar obećao da da će lično pozvati te ljude koje oni predlože.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da kada razgovaraju lekari sa lekarima može da se nađe zajednički jezik.

“Ono što smo dogovorili da napravimo zajedničku saradnju. Srbija ima te rezultate koji su jedni od najboljih u Evropi i regionu. Moramo mnogo toga da uradimo zajednički da bi ti rezultati ostali. Imalo je pitanja koja su postavljena za ljude za koje se misli da su smenjeni sa nekih mesta zato što su nešto potpisali”, naveo je Lončar.

Ističe da ono iza čega stoji ova država je da ni u jednom momentu neće biti revanšizma.

“Neophodno je da dobijemo adekvatne podatke. Dogovorili smo se da podatke donesu za sve one koji misle da su smijenjeni zato što su nešto potpisali i da uradimo analizu i da vidimo da li je to tačno ili nije tačno”, kazao je Lončar.

– U OB Novi Pazar kompleksna situacija, ispitaće sve šta se dešavalo

Odgovarajući na pitanje u vezi zatražene smjene, u pismu Ujedinjenih protiv kovida, direktora OB Novi Pazar (Meha Mahmutovića) Lončar je potvrdio da su analizirali kompletnu situaciju u Novom Pazaru, naglasivši da je i direktor OB Novi Pazar njegov izbor, kao i direktor KBC “Zvezdara”, njegova odgovornost.

“Preuzeo sam na sebe odgovornost da ću odraditi dodatne mjere ispitivanja sve šta se dešavalo. Izaći ćemo sa svim činjenicama. Tu je krajnje kompleksna situacija, posebno u Novom Pazaru. Upoznao sam njih sa činjenicama koje nisu znali. Najbitnije za građane Srbije je da ćemo zajednički raditidi na tome da i građani Novog Pazara i zaposleni i pacijenti u KC Zvezdara dobiju najbolju moguću uslugu i uz zajedničku borbu to će biti ostvaljivo”, poručio je Lončar.

– Zapošljavanje mladih lekara – kucanje na otvorena vrata

Lončar je dodao da je zajednički cilj da se utvrdi istina i okolnosti, jer medicina je, podvukao je, takav živ organizam gdje mora da dođe do promjena.

Kada je reč o zapošljavanju mladih ljekara koji su bili zaposleni tokom vanrednog stanja, Lončar je predočio da je to kucanje na otvorena vrata.

“Nama takvi, mladi ljekari trebaju. Tu je ispao nesporazum da li ti mladi ljekari mogu da dobiju specijalizaciju koju žele, što nekada nije moguće da svi dobiju ono što žele. Ali, obavezali smo se da ćemo ispitati to i maksimalno pomoći oko toga”, rekao je Lončar.

Mišljenje Udruženja je, ukazuje, da bi neki ljudi mogli da se uključe u Krizni štab.

“Dajte konkretne predloge, lično ću pozvati te insititucije, da li su predlozi da pooštrimo mjere ili smanjimo, jer i mi ćemo znati da što bolje izanaliziramo. Ovo je zajednička borba koju nismo završili, možemo da imamo mnogo goru situaciju za par nedjelja ako se opustimo i ja se nadam da može da se napravi saradnja. Dogovorili smo da se viđamo jednom mjesečno i da funkcionišemo na principu činjenica i da ih tako rešavamo”, istakao je Lončar.

Inicijativu ljekra Srbije “Ujedinjeni protiv kovida” do sada je potpisalo blizu 3.000 zdravstvenih radnika. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ase priv put sastao sa njihovim predstavanicima.

“Ujedinjeni protiv kovida” najavili su protest u Beogradu 26. septembra, ali će on najvjerovatnije biti otkazan zbog današnjeg konstruktivnog razgovora i cjelokupne epidemiološke situacije u zemlji.

Izvor: https://www.rts.rs/page/stories/sr/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4089365/sastanak-loncar-udruzeni-protiv-kovida.html

Povezane vijesti

%d bloggers like this: