26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Danas potvrđena ukupno 384 slučaja COVID-19

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Predrag Kon saopštio je danas da su u Srbiji do danas, do 15 sati, registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID-19.

Kon je na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u Palati Srbija istakao da su od posljednjeg izveštaja testirani uzorci 245 osoba, od kojih je 81 uzorak pozitivan, a 164 su negativna na novi koronavirus.

Prema njegovim riječima, od 203 pacijenta, koliko je ukupno hospitalizovano, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KC Srbije, dok je 131 pacijent smešten u KBC “Dragiša Mišović”, 10 pacijenata na Klinici za pulmologiju, a dva u bolnici u Valjevu.

On je precizirao da su na respiratoru 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro je na Infektivnoj klinici KC Srbije, dvoje u KBC “Dragiša Mišović”, a jedan na pulmološkoj klinici.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se na konferencijama za novinare redovno davati informacije o topografskoj distribuciji oboljelih, navodeći da je virus sada prisutan među stanovnicima 21 grada.

– Najviše zaraženih u Beogradu, Nišu, Valjevu i Novom Sadu

Ona je saopštila da je, od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa, najviše zaraženih u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38.

Prema njenim riječima, očekivano je da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva jer je to naš najveći grad, ali i upozorila na to da Niš i Valjevo nisu slične veličine, a proporcionalno imaju sličan broj oboljelih.

Zatim, kako je dodala, slijede Novi Sad sa 21 oboljelim, Čačak sa 13, Kragujevac sa 12, Kruševac i Ćuprija sa po 10, a jednocifren broj obolelih imaju Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac, precizirala je Kisić Tepavčević i objasnila da do sada imamo najveći broj testiranih osoba, pa samim tim i veći broj potvrđenih slučajeva.

Ona je istovremeno ponovila da se većina zdravstvenih radnika u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom zarazila van zdravstvenih ustanova, ali nije precizirala koliko je tačno zaraženih među medicinskim osobljem.

Kisić Tepavčević je istakla da nije došlo do širenja epidemije u bolničkoj sredini, navodeći da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano kada je reč o zaraznim bolestima jer su oni prvi na udaru.

Prema njenim rečima, naša osnovna uloga jeste da ne dozvolimo da infekcija uđe široko u naš zdravstveni sistem.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: